Home » Buitenland

De loodgieter is ook geen zestien meer

Dagblad De Pers sprak een kwartier lang exclusief met Super Mario. ‘Met Yoshi heb ik altijd veel lol gehad.’

Arjan Terpstra

Super Mario oogt wat vermoeid, als wij hem spreken in een hotel op Schiphol. Er staan wallen onder zijn ogen, de rode loodgieterspet ligt tussen lege blikjes energiedrankjes op tafel; De Pers krijgt een exclusieve kijk op een behoorlijk kalende kruin. ‘Ik doe nog steeds alle stunts in de games zelf’, zegt hij met een milde glimlach.

‘Maar die persreizen – mannaggia!’ De Italiaanse Japanner zal tegen de vijftig lopen, hoewel zijn leeftijd door Nintendo met Oosterse discipline wordt geheimgehouden. Hij werd ontdekt toen hij eind jaren zeventig op het hoofdkantoor van Nintendo de afvoer van het herentoilet kwam repareren, en de klus afsloot met de inmiddels legendarische roep ‘Pizza Tonight!‘ Daarop castte ontwerper Shigeru Miyamoto hem als ‘Jumpman’ in Donkey Kong in 1981.

‘Gewoon in loodgieterskleding, moet je je voorstellen. Miyamoto-san zocht naar een authentiek personage, iemand met wie het publiek zich kon vereenzelvigen en wat contrast gaf met de aap die de prinses gevangen hield. Ik kon mijn geluk niet op.’ Tot diepe teleurstelling van Donkey Kong (die sindsdien tot bijrollen was veroordeeld) werd het succes van het spel aan de rappe loodgieter toegeschreven, wat leidde tot meer dan honderd games waarin Mario als hoofdpersonage optrad.

‘Had je mij toen verteld dat ik 29 jaar later nog steeds platformgames zou leiden, dan had ik je voor gek verklaard.’ De loodgieter is in Nederland ter promotie van Super Mario Galaxy 2, vergezeld door de vriendelijke draak Yoshi, die in een aanpalende, grotere hotelkamer met andere media praat. Mario: ‘Het was goed om weer met Yos te werken. Ik bewaar de beste herinneringen aan Super Mario World 2: Yoshi’s World. Wanneer was dat, in 1995?’ Hij wijst met een wit-gehandschoende vinger naar de pr-medewerkster van Nintendo, die het interview controleert. Een interview dat alleen door kon gaan als we beloofden geen vragen te stellen over Nintendo (zoals: waarom krijgen gamerecensenten de nieuwe Galaxy pas op de releasedatum?) of over de geruchten rond de opgelopen spanning tussen Mario en Luigi, die een eigen gameserie zou ambiëren.

Maar goed, Yoshi dus. ‘Hoewel Yos aan veel games meewerkte, is zijn werk vaak slechter ontvangen dan dat van Luigi of Bowser, en dat deed mij meer dan ik dacht. Toen we met de scripschrijvers voor Galaxy 2 gingen zitten, was ik blij dat ook Yoshi aanschoof. We hebben tijdens de opnames altijd geweldig veel lol samen, dat zie je terug aan de game. Bijvoorbeeld toen Yos mij eraan herinnerde dat hij zich als een ballon op kan blazen, om mij naar een hoger plateau te brengen. Ik was toen al een kwartier naar een laddertje op zoek, haha!’

Ons kwartier is om. Nog een laatste vraag. Er is veel kritiek op het feit dat Mario-spellen steeds drukker worden, met steeds meer personage’s. Moet Mario niet terug naar de basis: een één-op-één gevecht met een aap? ‘Dat klinkt aantrekkelijk, maar ik ben ook geen zestien meer. Acteurs als Goomba, Wario en Bowser zijn veel meer dan support-actors: ze zijn een verlengstuk van mijzelf. En daarnaast, als je geen familie aan boord wilt, moet je geen Italiaan aannemen, haha.’

Dit artikel verscheen op 13 juni 2010 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.