Home » Review, Xbox 360

Crackdown 2: meer van hetzelfde (graag?)

De tweede Crackdown lijkt zo op de eerste dat verveling op de loer ligt. Of jakkeren we lekker nog een rondje door de stad?

Arjan Terpstra

Voor de volgende recensie valt de wereld uiteen in mensen die Crackdown al een keer gespeeld hebben en mensen die dat nog niet hebben gedaan. De eerste categorie zal ronduit teleurgesteld zijn in Crackdown 2, de opvolger, terwijl de tweede groep nog een hoop lol voor de boeg heeft. De reden? Hoewel er drie jaar zit tussen de twee titels, is deel twee praktisch hetzelfde spel als deel een, met alle voor- en nadelen van dien.

Voor de tweede groep een kleine introductie. Crackdown is een zandbakspel waarbij je als dubbelgespierde ‘agent’ korte metten maakt met hordes zombie-achtige figuren en een terroristische bende die van de chaos misbruik maakt. Vanwege de open stadswereld en het overdadige geweld ligt de vergelijking met Grand Theft Auto voor de hand, en aan die vergelijking dankte deel één ook de kritische geluiden. Crackdown ziet er niet zo goed uit als GTA, speelt niet zo soepel, heeft veel minder te bieden op verhalend vlak. Een recensie in één zin luidt: de kermisversie van iets wat ergens anders beter is gemaakt.

Toch doet dat de serie onrecht aan, want er zit vaart genoeg in het jagen op engerds en het vrijelijk ronddolen door vervallen stadswijken. Ook het vinden van energiebollen die je vaardigheden vergroten, werkt verslavend. Het is dit eenvoudige platformelement dat van een middelmatige zandbak-shooter een relatief succes maakt.

Dit artikel verscheen op 11 juli 2010 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.