Home » Mac, Nintendo DS, PC, Review

Youda Farmer: landbouwspel mist sappige wortel

Boerderijtje spelen op de DS kan in potentie best vermakelijk zijn. Al moet er dan wel iets tegenover staan.

Arjan Terpstra

Dat het boerenleven alles met timemanagement te maken heeft, hoef je geen boer te vertellen. Maar of het een interessant principe is voor een spel, is een tweede. In Youda Farmer voor de Nintendo DS (het spel is ook te downloaden voor PC/MAC) speel je boerderijtje, en is het doel zo snel en goed mogelijk producten voor de markt te verbouwen.

Elk level is in tweeën gesplitst: een deel waarin je op je land de oogst aan eieren, spek, aardappelen en meel met een autootje ophaalt, en een deel waarin je bestellingen in het dorp afloopt. Op elk niveau geldt: hoe efficiënter je dat doet binnen een bepaalde tijd, hoe meer geld je binnen harkt. Geld waarmee je nieuwe landbouwapparatuur kunt kopen, waarmee je beter kunt oogsten, et cetera. Het principe kennen we, niet in de laatste plaats van het Facebookspel Farmville. Maar waar Farmville zijn lol haalt uit het online aan vrienden aanbieden van je roze schapen of zakken meel, moet je het hier zonder die sociale kant stellen.

En dan is het eigenlijk helemaal niet leuk om je een ongeluk te tippen met je stylus, om zo snel mogelijk zakken graan in je auto te laden. De uitdaging om alles goed te doen is niet groot, het spel kent weinig variatie en een slechte uitleg, en de beloning wordt alleen in een bedrag uitgedrukt. Maar wat zegt dat nog als je na zes levels doorbuffelen de zoveelste kist vol eieren in je auto laadt, enkel om van een abstracte ’3.500′ straks ’3.650′ te maken? Helemaal niets: het is hard werken op het virtuele land, met een beloning die niet bepaald als een sappige wortel voor je neus hangt.

Dit artikel verscheen op 30 augstus 2010 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.