Home » Binnenland

Speel een spel voor Jezus

Christelijke gamers komen steeds beter aan hun trekken, ook in Nederland. ‘The Edge is nog iets te stichtelijk.’

Arjan Terpstra

Rare jongen, die Kyle Goldman. De gamebespreker op de website van het Amerikaanse Zounds Youth Rock Ministry bespreekt in de ‘christian gaming zone’ Red Dead Redemption , maar laat eerst weten het cowboyspel niet gespeeld te hebben. Mag niet van zijn christelijke gemeenschap, al heeft Goldman wel op ‘seculiere websites’ gekeken waar alle heisa toch om is.

Zijn christelijke recensie is voor niet-gelovigen zeer vermakelijk. ‘Je speelt Jon Marsden, een gewezen moordenaar en paardendief, die vergeving zoekt voor zijn daden door de leden van zijn bende te doden. Maar dat is niet hoe vergeving werkt, mensen! Vergeving verkrijg je door geloof aan Christus en het offer aan het kruis, niet door massamoord!’

Goldmans omgang met mainstream games tekent de soms moeizame verhouding die christenen ermee hebben. Ze gamen graag, zijn benieuwd als ieder ander, maar nemen ook hun geloof serieus, wat tot een ongemakkelijke spagaat leidt. Een spagaat die op verschillende manieren wordt opgelost. Zo kun je via ChristCenteredGamer (ccgr.com) gewoon de online multiplayer-games spelen waar mensen als Goldman moeite mee hebben, maar dan wel met andere christenen samen. Ook Christian-gaming.com (ondertitel: Hardcore Christian Gaming) heeft geen moeite met ‘seculiere’ spellen, maar biedt ook Bijbelstudie aan en gebedsbijeenkomsten naast het online schieten.

Ook voor Nederlandse christenen is de spagaat bekend. ‘Ik ben in mijn tweede jaar van mijn studie gamedesign tot het geloof gekomen’, vertelt Berry IJmker (22). ‘Op dat moment wist ik niet goed meer hoe ik verder moest met de studie. Later bleek gelukkig dat er meer mensen waren die met hetzelfde dilemma zaten. En dat er mensen met het bouwen van christelijke games bezig waren.’ En inderdaad, een korte speurtocht op internet levert een grote hoeveelheid christelijk geïnspireerde games op, van verschillende niveaus. Het gelikt uitziende Heaven: The Game krijgt van Kyle Goldman vijf kruisbeelden uit vijf en geldt als een topper in het genre, het korrelige Attack of The Sunday School Zombies laat zien dat christengames behoorlijk humorvol kunnen zijn. Berry IJmker vond er in elk geval genoeg inspiratie in om christgaming.com op te zetten, de eerste gameportal voor christelijke games. ‘Het bestond gewoon nog niet, daar was ik verbaasd over. Toen besloot ik zelf een plek te creëren waar christelijke gamers terechtkunnen.’

IJmker bouwde zelf de eerste twee spellen, ook om de toon te zetten voor wat de verse website straks moet laten zien. Het spel The Edge laat De Mens zien, die over een kloof bij God uit moet komen. De Mens loopt heen en weer en probeert of hij met zondige handelingen verder komt. Nee dus, tot er een vraag volgt: wil je weten hoe je wel over de kloof komt? Pas dan daalt een kruis uit de lucht waarover de speler naar God loopt. Boodschap: alleen door geloof in het offer van Christus kom je verder. IJmker: ‘The Edge is nog iets te stichtelijk, en te weinig een spel. Daar moet meer balans in. De site is niet alleen voor christenen, maar voor iedereen die van spelletjes houdt.’

Dit artikel verscheen op 13 september 2010 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.