Home » Business

Soundgarden platina vanwege een spelletje

Zo besta je niet meer, zo heb je een platina plaat aan je muur hangen. Soundgarden vindt het verkoopwiel uit, met dank aan een spelletje.

Arjan Terpstra

Wat nou, crisis in de muziekindustrie? De nieuwste plaat van de Amerikaanse grungeband Soundgarden lag nog niet in de muziekwinkel toen de Amerikaanse muziekwaakhond RIAA aankondigde dat Telephantasm de platinum status had behaald. Eén miljoen verkochte exemplaren van de fysieke dubbel-cd, in één dag, dat zijn behoorlijk indrukwekkende verkoopcijfers in het downloadtijdperk.

En dat terwijl Soundgarden tot voor kort niet meer bestond. De heren hielden het na megasucces in de jaren negentig voor gezien en genoten van hun muzikaal vroegpensioen. Tot het een tijdje terug weer begon te broeien en de bandleden weer bij elkaar kropen voor een re¸nie. In platenmaatschappijenland geldt de wedergeboorte van een superband als Soundgarden als geschenk uit de hemel. Want dat betekent dat de oude catalogus zonder al te veel meerkosten afgestoft kan worden en er geld aan de horizon gloort. Dat terugkomen met een best of-plaat is een soort ijzeren wet, of de band nu met nieuw materiaal bezig is of niet. Ook Telephantasm is daarom een best of-album geworden. Daar hadden de Soundgarden-fans er al een van, A-Sides uit 1997.

Waarom dan een miljoen verkochte cd’s? Omdat hij, heel slim, is gebundeld met een game. De eerste-dagverkoop van Guitar Heroes: Warriors of Rock is de enige reden dat Telephantasm nu al platina is. Kwestie van de rockliefhebbende gameliefhebber op zijn zwakke plekken bespelen: Soundgarden-fans moesten de plaat hebben vanwege een (zegge: één) onbekende track die topplaat Badmotorfinger niet gehaald had. En gamers watertanden van het spel, waarin Kiss-bassist Gene Simmons een rock-God speelt, en allebei zien ze het extraatje ook wel zitten.

Of de plaat goed is, laten we aan de kenners over. Feit is dat er veel materiaal opstaat uit de periode dat Soundgarden nog behoorlijk zoekende was, op een punkrock-achtige manier die niet iedereen zal bekoren. Het is daarom sterk de vraag of de 1 miljoen de plaat naast kopen ook gaan waarderen, laat staan beluisteren. Want het hitje Black Hole Sun willen we allemaal wel weer eens op de koptelefoon, maar het oude werk? Alleen fans-van-het-eerste-uur horen daar muziek in. De rest hoort slechts de kassa.

Dit artikel verscheen op 11 oktober 2010 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.