Home » Buitenland

Uitstel is geen afstel voor Little Big Planet 2

Vanwege ‘nog wat losse eindjes’ moet Little Big Planet 2 worden uitgesteld. Hoofdontwerper Rex Crowle kan er niet mee zitten.

Arjan Terpstra

Voor iemand die net een paar miljoen liefhebbers heeft teleurgesteld, loopt de studentikoze Engelsman Rex Crowle (32) er opvallend ontspannen bij. Little Big Planet, het succesvolle PS3-spel met de bekende sokkenpoppenwereld, zou in november een vervolg krijgen, maar werd uitgesteld tot 18 januari. ‘We wilden het gewoon goed doen’, zegt Crowle in Tilburg, waar hij te gast was op Playgrounds, het digitale kunstenfestival. ‘Mensen hebben Sackboy (het hoofdpersonage, red.) in hun hart gesloten, die wil je niet teleurstellen.’

In een tijd dat uitstel van een grote game als zelfmoord geldt, is dit een ouderwetse uitspraak. Gamesuitgevers gooien een spel doorgaans ook als het niet af is de winkels in, en bestoken de spelers vervolgens met ‘updates’ die je via internet moet installeren. Uitstellen omdat je nog niet helemaal klaar bent klinkt dan even sympathiek als na├»ef. Maar misschien is dat de kracht van studio Media Molecule, waar ‘LBP’ gemaakt wordt. In de gameswereld weerklinkt namelijk helemaal geen kritiek op de beslissing. Het bedrijf krijgt juist complimenten dat het rekening wenst te houden met spelers die wel een Playstation hebben, maar niet op internet zijn aangesloten en dus geen updates kunnen downloaden. ‘Niet uitstellen was geen optie meer. Dat heeft te maken met de reden waarom we met LBP begonnen zijn: om een glimlach op je gezicht te krijgen. Uitgeven in de gameswereld wordt vaak gezien als een soort wapenwedloop: is mijn spel groter dan het jouwe? Maar het gaat erom of de spelervaring klopt, en in ons geval waren er nog wat losse eindjes. Dan maar uitstellen dus.’

Met die glimlach zit het wel goed. De wereld waarin de sokpoppen rondrennen geeft altijd reden tot verwondering. Voorwerpen zijn herkenbaar als oude knopen, bolletjes wol, stukjes stof, maar de dode materialen komen op een magische manier tot leven. En daar is Crowle als ‘visuele stem’ van het spel verantwoordelijk voor. ‘Het belangrijkste element is de mix van het fantastische met het mondaine’, doceert hij. ‘Deel twee opent met een level in Renaissance-stijl. Kijk je goed, dan zijn de sjieke zuilen van de palazzo’s uit toiletkokertjes opgebouwd en zit er een prijsstickertje op een standbeeld. Die humor is van groot belang: het is goed om mensen eraan te herinneren dat het maar een spelletje is.’ Een van de pijlers van LBP is dat spelers hun eigen creativiteit op het spel kunnen botvieren, met een zee aan zelfgemaakte levels tot gevolg. Is Crowle niet bang dat zijn creatie op hol slaat? ‘Het enige probleem is dat de community jaloersmakend goed is geworden. Wij leveren de Lego-blokjes, maar als je ziet wat mensen daarmee doen, dat houd je niet voor mogelijk. Twee mensen waren zo goed, die hebben we ingehuurd. Eentje was bouwvakker. Die bouwt nu huizen van stof en plakband.’

Dit artikel verscheen op 11 oktober 2010 in Dagblad De Pers


Leave a reply

You must be logged in to post a comment.