Home » Binnenland

Wat voor paard ben jij vandaag?

28 Miljoen meisjes spelen ponyspellen. En dat worden er nog véél meer. Het is ponymaand op website Girls Go Games.

Arjan Terpstra

Jonge meiden en pony’s, wat is daar toch mee? De innige verliefdheid op halfbakken paarden is niet alleen voor dertienjarige jongens een prikkelend mysterie, maar ook voor de mensen van Spil Games uit Hilversum, een van de grootste bedrijven wereldwijd voor online (casual) games. Terwijl je daar toch een antwoord verwacht op de vraag wat meisjes zien in die loensende knollen. Spil beheert namelijk de grootste meisjesgamewebsite ter wereld, Girls Go Games, en daar is het deze maand ponymaand.

En omdat het ponymaand is – pardon, de ‘Ponyparade’ is bezig – worden in vier weken maar liefst veertien nieuwe games gelanceerd met een ponythema. En dan mag je toch verwachten dat de makers exact snappen wat er met die beesten, pardon; dieren aan de hand is? Hoofd gamedesign Kim Verbon moet lachen om de vraag. ‘We begrijpen er precies genoeg van’, zegt ze op het kantoor van de Hilversumse grootmacht. Spil beheert tientallen websites wereldwijd voor verschillende doelgroepen (dus ook voor volwassenen en jongens), vol spellen die ofwel in een van de drie eigen studio’s gemaakt worden, ofwel in licentie worden gebruikt. Dit jaar kwamen er bijvoorbeeld 100 eigen, nieuwe titels bij en waren er 500 titels in licentie te spelen. De ponymaand is ingegeven door het grote succes van Horse Eventing 1, een van de eigen titels. Om aan te geven hoe succesvol: dat spel werd wereldwijd al meer dan zestig miljoen keer gespeeld.

En ook andere meisjesspellen boeren goed. Er zijn Girls Go Games-sites voor verschillende taalgebieden, met content die op cultuur en lokale jongerentaal is aangepast, en op al die websites samen melden zich maandelijks 28 miljoen spelertjes aan. Samen laten al die meiden per uur 1.250 eigen creaties achter op de website (denk aan paarden die je een eigen kleur kunt geven, of waarvan je het haar kunt verven) en schrijven per minuut gemiddeld 38 berichtjes. Ook populair, met in totaal iets van 250 miljoen gameplays: dagelijkse quiz-games als Animals in the City, waarbij je elke dag een nieuwe vraag mag beantwoorden als ‘wat voor paard ben je vandaag?’ ‘In de loop van de tijd hebben we een aardig idee gekregen van wat de doelgroep ‘meisjes 8-12′ leuk vindt’, zegt Verbon. ‘Vandaar ook dat we de veertien spellen zo gedifferentieerd hebben. Sommige meiden houden alleen van decoratiespellen, anderen willen zoeken en vinden, de volgende wil een avonturenspel en de laatste wil racen. Voor al die smaken hebben we spellen gemaakt.’

Een aantal van die spellen werd gemaakt door gamedesigner Koosje de Ridder. ‘Het luistert vrij nauw hoe je zo’n spel opzet, want de dames zijn heel kieskeurig. Het gamemechanisme moet kloppen, anders zie je meteen in de commentaren terug: het ziet er leuk uit, maar het is SAAI!’ Wat klopt er dan wel voor de meisjes? Een spel als Pony Adventure bevestigt de bange vermoedens. Je huis is er vandoor en daar ga je op je paard achteraan. Dat huis verliest spullen (kleding, meubeltjes) die je tijdens je rit weer bij elkaar moet verzamelen. Ondertussen kun je je paardje aanpassen, je kleding, en die aangepaste aankleding kun je online publiceren en delen met andere meiden, becommentariëren et cetera. Genretechnisch komen in Pony Adventure avonturenspellen, zoek-en-vindspellen en racespelletjes bij elkaar. Maar dat is niet gek, zegt Verbon. ‘De genres zijn voor deze groep spelers nog totaal niet uitgekristalliseerd, zoals dat voor adolescente jongens bijvoorbeeld het geval is. Wat we hier doen is pionierswerk.’

Dit artikel verscheen op 15 november 2010 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.