Home » IOS, Review

Trainyard: de beste puzzelaar sinds Tetris

Eén man, twee laptops, en treinrangeerspelletje Trainyard is een supersucces.

Arjan Terpstra

Matt Rix. Een naam waar een film in zit. Een actiekraker over onverwacht succes, het overwinnen van tegenstand en het bouwen aan een droom.

Wat is er met Matt Rix aan de hand? De Canadese programmeur kocht begin vorig jaar twee laptops, bouwde in de metro op weg naar zijn werk aan een spelletje, gaf Apple een handje geld voor een uitgeeflicentie en lanceerde in de App-store het beste puzzelspel sinds Tetris. Trainyard kwam, zag en overwon: in Noord-Amerika versloeg de puzzelaar regelmatig Angry Birds in de maandelijkse lijsten met best verkochte apps. Dat is in App-store termen geen succes, dat is een megasucces: van de inkomsten richt Rix in januari zijn eigen gamebedrijf op.

Trainyard dus. Op een eenvoudig zwart vlak zijn beginstations en eindstations te vinden. Met je vinger trek je op je iPhone of iPad rails tussen die stations. Treinen rijden op kleur: de rode trein moet naar een rood stationnetje. Simpel gezegd, simpel gedaan, tot je blauwe en gele treinen samen moet smelten tot een groene, om ze samen in het groene stationnetje aan te laten komen. Tegelijk moet je gele trein een rode ontmoeten voor het oranje stationnetje, een rotsblok ontwijken, een wissel slim gebruiken voor een reservespoor, de groene trein niet raken – de nachtmerries van een ProRail-medewerker zijn er niets bij. Nog iets moois: Trainyard heeft een gratis uitprobeerversie waarmee je dagen zoet bent. De volledige versie kost drie dollar en die betaal je graag: Matt Rix for president!

Dit artikel verscheen op 13 december 2010 in Dagblad De Pers

 

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.