Home » IOS, Review

Swap This: puzzelen met vastgevroren vissen

Een idioot verhaaltje over bevroren vissen staat niet in de weg van een snelle vier-op-een-rij puzzelaar.

Arjan Terpstra

Het Nederlandse Take Two Interactive viel enkele jaren geleden op met het succesvolle Toki Tori, een puzzelspel met een guitig kuikentje in de hoofdrol, gevat in een zacht glanzende vormgeving die alleen de hardste hardcore gamers ongemoeid liet. De opvolger Swap This! voor iPhone en iPad draait om visjes, en die zijn even glimmend en kleurrijk vormgegeven als onze gevederde vriend.

Probeer het volgende niet te snappen. De visjes zitten gevangen in ijsblokjes en ze kunnen alleen bevrijd worden als je er een aantal op een rij weet te krijgen, door bijvoorbeeld een groen visje te ruilen tegen een rood visje uit een andere bevroren rij visjes. Dat doe je door ze op het beeldscherm aan te tikken. Door lange rijen groene visjes te maken, ontstaat er een barst in het ijs en komen de visjes vrij. Dat moet snel, want een grote vis probeert de vastgevroren visjes te bereiken en komt steeds dichterbij. Nogmaals: een onbegrijpelijk verhaaltje, maar dat maakt niet uit. In vormgeving, geluid en dergelijke is dit een typisch casual puzzelspel, dat vooral bedoeld is als verstrooiing. Denk Bejewelled meets Vier Op een Rij, alleen dan met visjes, en met net wat meer spanning vanwege de telkens oplopende tijdsdruk.

Het misverstand over casual games is dat ze simpel zijn gemaakt, omdat ze er simpel uitzien. Maar deze eenvoudige puzzelaar is verre van simpel in elkaar gestoken. Denk het idiote verhaaltje weg, en er ligt een mechaniek bloot dat eenvoudigweg werkt. De combinatie Vier Op een Rij met een tijdsdruk-element geeft grote spanning, waarbinnen je (in de latere levels) razendsnel moet handelen en tegelijk nog iets van een strategie moet hanteren om de grote vis van je af te houden. Welke kleur eerst, wat geeft het grootste effect? Op dat punt aanbeland, is het idiote bevroren-vissenverhaaltje allang uit je hoofd verdwenen.

Dit artikel verscheen op 21 februari 2011 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.