Home » Nintendo DS, Review

Mario vs. Donkey Kong: ook het tig-miljoenste Mariospel is leuk

Ook al speelden we in 1981 precies dezelfde onzin, het blijft leuk om met een loodgieter een aap te verslaan.

Arjan Terpstra

Super Mario spelen is soms een les in nederigheid, een bijna boeddhistische exercitie in acceptatie van de voortschrijdende tijd en de sterfelijkheid. Toen uw recensent (bouwjaar 1972) Mario vs. Donkey Kong. Mini-Land Mayhem! in de Nintendo DS laadde, overviel hem een heftig déjà vu: in 1981 gingen de kinderuren op aan precies hetzelfde spel, met precies dezelfde personages. Toen op een apparaat dat we ‘de Nintendo’ noemden, waar alleen het spelletje Donkey Kong zat ingebouwd, waar een opgewonden Italiaanse loodgieter zijn liefje uit de handen van een aap probeerde te redden door over steigermateriaal te rennen en brandende tonnen te ontwijken die de aap naar beneden gooide.

Fast forward naar 2011, en wat spelen we op de Nintendo DS? Een spel waarbij een opgewonden loodgieter zijn liefje uit handen van een aap probeert te redden, et cetera. Het openingsfilmpje is bijna lachwekkend voor oudgedienden: is er na dertig jaar echt niets beters te verzinnen dan dit slappe damsell in distress-scenario? De vraag stellen is hem beantwoorden: nee. De zoektocht naar ‘Pauline’, Mario’s geliefde, geeft bestaansrecht aan Mario’s avonturen, die ook hier weer uitermate vermakelijk zijn. De queeste naar Pauline en de aap is weer vol hindernissen. Mario wordt geholpen door twee mini-Mario’s, kleine robotjes die de speler aanstuurt om de weg voor Mario te effenen. Met de stylus trek je bruggen waar ze niet zijn, duw je magneten richting ijzeren obstakels of plaats je trampolines waarmee de opwind-Mario’s tot grote hoogten springen. Twee factoren zorgen voor de spanning. Als de mini’s eenmaal lopen, stoppen ze niet meer, en je hebt altijd net te weinig bruggen en trampolines, waardoor je ze tijdens de wandeltocht moet verplaatsen. Dit, plus een level editor waarmee je eenvoudig eigen levels kunt maken, geven Mario ook in 2011 bestaansrecht als onbetwiste kampioen van de puzzelgames.

Dit artikel verscheen op 28 februari 2011 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.