Home » Business

Mobiel betalen voor de massa

Angry Birds gaat in zaken. Via de Bad Piggy Bank wordt je telefoon je portemonnee. Julian Fourgeaud van Rovio Games legt uit hoe de game- en telefoonindustrie daarvan profiteren.

Arjan Terpstra

Honderd miljoen downloads. Valt er dan nog meer te zeggen over het succes van het spelletje Angry Birds, van de Finse gamebouwer Rovio Games?

Menig zakenman zou bij zo’n succes lekker een jaartje op het strand gaan liggen, maar de Finnen zijn drukker dan ooit. De reden? De introductie van een nieuw betalingssysteem, waarbij je telefoon je portemonnee is, en consumenten niet langer een creditcard nodig hebben om in-game aankopen te doen. Het systeem, met de guitigheid van de boze vogels in het achterhoofd de Bad Piggy Bank genaamd, maakt gebruik van je telefoonabonnement. Download een nieuw level in het gratis spel, koop de dure versie of de optie om het spel zonder advertenties te spelen, en het bedrag wordt aan het einde van de maand automatisch van je telefoonrekening afgeschreven. Het is een nieuwe, zeg gerust revolutionaire, manier van betalen, zegt de Fransman Julian Fourgeaud. De dertiger – zwart piekhaar, kinpiercing, een zwart Angry Birds-shirt om de schouders – is door Rovio speciaal aangetrokken om dit project in goede banen te leiden, na een mooie carriĆ«re bij Nokia en telefoonbesturingssysteemmaker Symbian. Hij is in Nederland voor het Festival of Games (afgelopen donderdag en vrijdag), waar hij met graagte over zijn project kwam vertellen. Want de Bad Piggy Bank is niet alleen bedoeld om meer geld te verdienen aan Rovio’s eigen spellen, maar ook om andere gamebouwers in staat te stellen hun broek op te houden.

Bouwers hangen bij zijn lezing dan ook aan zijn lippen: het hete hangijzer in de Nederlandse game-industrie vandaag de dag is ‘monetisering’. Mooie spellen genoeg, maar hoe verdien je eraan? ‘Ik heb de klus aangenomen omdat ik denk dat de hele developers-gemeenschap hiermee gebaat is’, zegt Fourgeaud in de persruimte van het festival. ‘Mobiel gamen heeft een grote vlucht genomen de afgelopen jaren, zeker ook door het groeiende aanbod van gratis spellen. Maar de manieren om geld uit dat succes te halen zijn beperkt. Het app-store-model van Apple werkt en wordt gekopieerd door partijen als Nintendo, Sony, en sinds kort ook door Google voor Android-telefoons. Die systemen hebben met elkaar gemeen dat ze je aankopen van je creditcard afschrijven. Er is alleen een groot probleem: veel mensen hebben geen creditcard.’

Fourgeaud wijst op een blinde vlek in de online betalingssystemen waar tot op heden geen afdoende oplossing voor was: de smartphonebezitter met grote gamehonger kon zich heel goed aankopen in zijn favoriete speelwereld veroorloven, maar had geen betalingsmethode voorhanden. Denk daarbij niet alleen aan Nederlandse tieners, maar vooral ook aan de voorheen proletarische massa’s in landen als Rusland en BraziliĆ«, die door hun lokale banken niet kredietwaardig genoeg worden geacht voor een creditcard, maar die massaal voor Rovio’s boze vogeltjes vallen. Voor die groepen consumenten is de Bad Piggy Bank een kans om aansluiting te vinden bij de groep gamers met een creditcard. Fourgeaud: ‘Natuurlijk heeft iedereen de optie om op een pc hetzelfde spel te installeren, daar een betaling te doen met PayPal en dan de gekochte onderdelen te synchroniseren met het spel op je telefoon. Maar dat is akelig omslachtig. Wat wij bieden is een methode die je met twee klikken bij een betaling brengt, waarna je weer verder kunt spelen.’

Hoewel dat gemakkelijk had gekund, houdt Rovio de Bad Piggy Bank niet voor zichzelf. Andere gamebedrijven kunnen van het systeem gebruikmaken; er is een verdeelsleutel voor de inkomsten waarbij een opvallend hoog percentage naar de eigenaar van het spel gaat, en een mooi deel naar de telefoonmaatschappij. Een slimme strategie: hoe aantrekkelijker het systeem is voor derde partijen, hoe meer er gebruik van wordt gemaakt, en hoe meer geld Rovio er uiteindelijk uit haalt. Bovendien wordt de massa aan spellen gemakkelijk en snel groot. Wat niet wegneemt dat er nog een aantal hordes te nemen is voor de geldmachine begint te braken. Om het systeem te laten draaien, zijn afspraken met individuele telefoonaanbieders nodig. Fourgeaud: ‘We zijn in gesprek met telefoonmaatschappijen, en die beslissen een voor een of ze meedoen of niet. Daarbij blijkt hoe belangrijk het succes van Angry Birds is voor dit initiatief. Angry Birds geeft ons, heel simpel een onderhandelingspositie. Honderd miljoen downloads, hoeveel meer moet je als manager weten?’

Dit artikel verscheen op 2 mei 2011 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.