Home » IOS, Review

Atari Classics HD: bokkige klassiekers voor vandaag

 Old School gamen op de iPad, met behoud van ongemakken.

Arjan Terpstra

Asteroids Deluxe! Major Havoc! Pong! Het downloaden van het iPad-pakkketje Atari Classics is een feest der herkenning voor de gameliefhebber. Atari was ooit de grote jongen in de Arcade-speelhallen, en laat ons decennia later nog eens proeven van de heerlijkheden die toen je kwartjes opvraten.

Canyon Bomber! Street Racer! De lijst met klassiekers is met maar liefst honderd spellen vrijwel eindeloos – als je tenminste het hele pakket voor circa 15 euro in de App-store wilt downloaden. Individuele spellen worden voor lagere prijzen verkocht, per pakketje van vijf of tien.

En, hoe is dat nou, Pong spelen op een iPad? Een relevante vraag, want we hebben het natuurlijk wel over een klassieker uit 1972, gepoort op een apparaat uit 2010. De twee draaiknoppen van weleer zijn vervangen door virtuele varianten op de touchscreen van de iPad. En dat is, eerlijk gezegd, best even wennen. Speelt een beetje gamer Pong met twee vingers in de neus, daarvan is op de iPad geen sprake. De touchscreen-controllers zijn erg gevoelig, waardoor elk tikkie teveel je tennisser een flink eind te ver doorschiet als hij de bal moet raken. Dat is natuurlijk te verhelpen door secuurder te gaan spelen (even de vingertjes droogmaken voor we weer een potje spelen), maar ideaal is het niet.

Bij andere spellen blijkt hetzelfde probleem. De verschillende Asteroids-titels laten zich alleen temmen als je de bokkige ‘schietknop’ en ‘joystick’ buitensporig veel aandacht geeft – als je trein een wissel neemt, kun je een topscore wel vergeten. Dat kan niet de bedoeling zijn, anno 2011. Of wel? Vandaag de dag verwachten we veel van ons entertainment, op alle fronten. Om teruggeworpen te worden op de rudimentaire beginselen van het videospel, is wennen. Maar laten we eerlijk zijn: de lol van toen zat hem in de beperkingen. Is het dan fair van Street Racer te verwachten dat het spel nu als een zonnetje loopt?

Dit artikel verscheen op 9 mei 2011 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.