Home » Binnenland

Gatling Gears: schieten naar nieuw Nederlands succes

Nederland en grootschalig gamessucces, dat is tot nu toe Killzone, Killzone en Killzone. Woensdag komt daar Gatling Gears bij.

Arjan Terpstra

‘Bij het woord commercie voelen wij geen schaamte bij dit bedrijf’, zegt Marco van Haren, marketing manager van het Amsterdamse Vanguard Games. Het is een uitspraak waarbij je je eventjes achter de oren krabt: Élk bedrijf is toch commercieel? Gek genoeg is dat in de Nederlandse gamewereld niet altijd het geval.

Veel ontwikkelaars zijn zogenaamde ‘independent’-studio’s, en die zijn vaak óf te klein voor groot succes, óf commercieel niet handig genoeg. En dus telt de Nederlandse gameindustrie (die rond de 160 gamesbedrijven kent) maar weinig commerciële klappers. Ja, Killzone van Guerrilla Games, dat loopt als een malle. Maar verder is er weinig eredivisiewerk.

Woensdag komt daar via Vanguard verandering in, als de ambitieuze Amsterdammers Gatling Gears lanceren: een spel rond een paar rondlopende wapenbunkers, die zich al schietend een weg banen door een woud van tegenstanders. Het is een spel barstensvol actie, dat je eenvoudig speelt met niet meer dan twee pookjes en drie knoppen van de controller. Opvallend: de gewelddadige speelwereld heeft een opvallend fris aanzien: in de meeste schietspellen zijn ‘flets’, ‘donker’ en ‘grauw’ de dominante verftinten.

Waarom dit spel een succes wordt? Eigenlijk omdat Vanguard alles goed doet. Het bedrijf neemt met dit spel bijvoorbeeld afstand van de fysieke verkoop: precies op tijd, als je marktanalisten mag geloven, want ‘hard copies‘ hebben hun beste tijd gehad. Het spel wordt dus niet in doosjes verkocht via de winkel, maar alleen via downloadkanalen van Xbox- en PlayStation consoles. Dat scheelt een slok op een borrel in de ontwikkeling: een retailspel op topniveau vergt een grote investering.

De prijs is met 15 euro aantrekkelijk, zeker ten opzichte van de retailspellen, die vanaf vijftig euro inklokken. En de uitgever is niet Vanguard zelf, maar het grote EA Games, waardoor de marketing voor de spellen een slinger krijgt waar een Amsterdams bedrijf alleen nooit aan toe zou komen. Denk alleen al aan het plaatsen van banners op Xbox Live of PlayStation Network – dat is alleen de grote jongens gegund. ‘Een beetje paradoxaal wel’, zegt Van Haren daarover. ‘Die downloadplatformen zijn ooit in het leven geroepen om kleine spellenbouwers een kans te geven, maar inmiddels moet je daar ook gewoon een grote jongen zijn om mee te doen.’

Uiteindelijk moet het spel het werk gaan doen. Is het leuk genoeg? Ook daar hielp EA een handje bij. Van Haren: ‘Zij hebben zoveel games langs zien komen dat hun commentaar per definitie belangrijk is voor ons. Het heeft geholpen om het spel te vereenvoudigen: het is de truc de gameplay zo leuk en simpel mogelijk te houden, zonder er een simpel spelletje van te maken.’

Dit artikel verscheen op 9 mei 2011 in Dagblad De Pers

 

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.