Home » IOS, Review

Ticket to Ride: geweldige conversie van bordspelklassieker

Een heerlijk treinenspel leent zich vooral voor online strijd. En de stap van kartonnen spellen naar digitaal ligt mooi op stoom.

Arjan Terpstra

Bordspellenliefhebbers kennen Ticket to Ride als een mooi treinenspel. Leg treinroutes aan op een landkaart en probeer de ander zoveel mogelijk dwars te zitten, dat is zo ongeveer de samenvatting. Bijkomend nadeel, na een potje spelen dat vanwege de kwaliteiten van de spelmechanismen altijd soepel loopt en maar zelden niet spannend is: je moet alle losse treintjes, kaartjes en toebehoren weer terug in de doos schuiven, waardoor opruimen soms even lang duurt als spelen.

Dat euvel is nu verholpen doordat Ticket to Ride een iPad-versie heeft gekregen. Die conversie heeft een reeks verbeteringen voor het spel gebracht: er is geen grote speeltafel meer voor nodig, je bent zo mobiel als je maar wilt en na een spelletje valt er niets meer op te ruimen. Mede hierdoor is het spel een goed voorbeeld van hoe klassieke spelconcepten het prima kunnen vinden met moderne elektronica.

Toch moet het grootste compliment naar het spel zelf gaan. Dit spel klopt namelijk gewoon. De speler krijgt een set treintjes tot zijn beschikking die op de kaart geplaatst moeten worden, om routes te maken die alleen de speler kent. Om een route te vullen, dien je gekleurde kaartjes te trekken – een ‘roze’ route is niet zomaar met vier rode kaarten te vullen. Dat levert een puzzel op met een tijdslimiet, want je medespelers willen ook zo snel mogelijk van A naar B, niet zelden precies door de route die jij aan het aanleggen bent.

De iPad-versie kent twee varianten: eentje solo tegen de computer en eentje tegen online tegenstanders. De eerste variant is niet favoriet: de computer is alleen maar bezig routes aan te leggen, en onderneemt geen irrationele stappen (een treintje opgeven, precies op jouw route) waarmee echte tegenstanders het spel kleur geven. Online word je wel met dat soort zaken om de oren geslagen, waardoor je goed beslagen ten ijs moet komen om te winnen – en het spel langer leuk blijft.

Dit artikel verscheen op 27 juni 2011 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.