Home » Buitenland

PES vs. FIFA: perfectie, en daar dan weer voorbij

Voetbalgames als Fifa12 en PES2012 zijn zo goed als af. In duizend details wordt gezocht naar perfectie.

Arjan Terpstra

Er wordt weer lekker gevoetbald op GamesCom in Keulen, de grootste Europese gamebeurs. Zowel bij de stand van Konami als die van Electronic Arts (EA) raast het van de voetballers, druk doende met steekpasses, hakjes en geniepige overtredingen.  Bij Konami spelen ze Pro Evolution Soccer (PES) 2012, bij EA Fifa12. Staand, benen uit elkaar, als Cristiano Ronaldo bij een vrije trap. Alleen heeft die geen controller in zijn handen en geen scherm voor zijn neus. De drukte op de stands is er niet voor niets. Elk jaar is er een nieuw Fifa- en PES-spel, en elk jaar gaan ze als warme broodjes over de toonbank. Niet gek ook, voor games die het echte voetbalspel tot in perfectie benaderen, waar je online tegen je vrienden een balletje kunt trappen en waar je elke dag tien keer Real-Barcelona kunt naspelen.

Concurrentieslag

Elk jaar is er ook weer de concurrentieslag tussen de twee titels. Wie troeft wie af in graphics, bij wie is de tactiek beter verzorgd, bij wie het online gebeuren? Lang gold dat PES het betere simulatiespel was, omdat het de golfbewegingen van twee teams rond een bal beter benadert. Fifa was weer beter in de aansturing van individuele spelers, de inzet van schijnbewegingen. Maar die oude tegenstellingen zijn grotendeels weg: de spellen kruipen naar elkaar toe, zijn even goed, even mooi. Er is van elkaar geleerd en zie: twee games van twee concurrerende gamebouwers naderen samen de perfectie. Dat deden ze vorig jaar overigens ook al. En het jaar daarvoor. Wat de vraag oproept of de techneuten achter de spellen een jaartje vrij hebben gekregen. ‘Nee zeg’, lacht de Argentijnse programmeur Sebastian Enrique. ‘Dit soort spellen is als een kathedraal. Ze zijn nooit klaar.’

Enrique is bij Fifa12 verantwoordelijk voor een aantal nieuwe toevoegingen, zoals Be A Goalkeeper (iets wat tot op heden niet kon, je speelt met veldspelers) en het Creation Centre, waarin je je voetballers een leuk verfje in hun haar kunt geven, of verdedigers wat steviger kunt maken. Van dit soort toevoegingen moeten de games het hebben in de publiciteit. PES 2012 ‘doet’ geen keepers, maar laat je twee spelers tegelijk aansturen in het veld, met één controller – een unieke toevoeging nadat je jarenlang maar met één speler tegelijk kon spelen. Ook is er gewerkt aan de publieksreacties op de virtuele tribunes, maar dat deed Fifa ook, dus dat levert geen onderscheid op.

Wat maakt dan wel het verschil? Wat moeten we kopen? PES, vanwege het nieuwe penalty-systeem? Of toch Fifa, waar aan de spelersanimaties is gesleuteld? Enrique: ‘Ik heb een paar maanden aan de handgebaren van spelers gewerkt. Hoe ze reageren als er een rode kaart wordt gegeven, of als iemand ze onderuit haalt. Daar waren al scripts voor, maar spelers zagen vaak herhalingen. Dus schrijf je nog een aantal scripts, en werk je bijvoorbeeld aan de cameravoering. Dan laat je na een sliding spelers in close-up zien. Dat geeft het drama van het moment veel beter weer dan als je de camera op afstand houdt.’

Supermensen

Juist. Maar is dat een reden om Fifa12 te kopen, als je Fifa11 nog thuis hebt liggen, zonder die nieuwe handbewegingen? ‘Ik weet zeker dat spelers al die kleine verbeteringen waarderen. Tussen Fifa12 en Fifa11 zijn de verschillen voor de niet-speler misschien niet zichtbaar, maar steek Fifa03 (uit 2003) maar eens in je computer. Dan zie je hoe de game is veranderd en organisch is meegegroeid met de wensen van spelers.’ Over die wensen gesproken: de kritiek op het Creation Centre is dat je spelers zo kunt ‘tweaken’ dat ze supermensen zijn. Is dat misschien een toekomstige richting voor perfecte voetbalspellen, de fantasiehoek in? Enrique. ‘Een vermakelijk idee. Maar nee, uiteindelijk bouw je een voetbalsimulatie. Voeg je iets toe dat in het voetbal niet bestaat, dan weet ik zeker dat de fans gaan muiten.’

Dit artikel verscheen op 22 augustus 2011 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.