Home » Business

Eerstehands verdienen aan tweedehands games

Gameontwikkelaars houden niet van tweedehands games. Tot ze er zelf aan kunnen verdienen.

Arjan Terpstra

Is er iets treuriger voor een gamesontwikkelaar dan het doorverkopen van zijn spel? De kosten voor het ontwikkelen van een grote titel zijn enorm, om over distributie en marketingkosten nog maar te zwijgen. En toch houdt de hardwerkende uitgever er geen cent aan over als jij je Call of Duty van vorig jaar aan een vriendje doorverkoopt. Zit er dus wél iemand je game te spelen, moet je dus wél (online) service blijven verlenen, maar komt er geen drol binnen op je bankrekening.

Tweedehandsmarkt

Vandaar dat er in gamebouwkringen traditioneel veel geklaagd wordt over de tweedehandsmarkt. En wie naar de cijfers kijkt, snapt waarom. In 2009 werd er in de VS voor 20,2 miljard aan games omgezet. Daarvan kwam 2 miljard niet ten goede aan de gameindustrie, maar aan retail-ketens als GameStop, aan particulieren en aan online winkels als eBay. Kennelijk met opvallend verkoopsucces, want sinds 2009 sprongen ook retail-reuzen Toys’r Us, Wallmart, Best Buy en 7Eleven op tweedehands games. En het aantal consumenten dat weleens tweedehands games kocht, werd dan ook geschat op 47,3 miljoen – ongeveer evenveel als er reizigers New York bezoeken.

Twee miljard zoek aan inkomsten, waarvoor je wel uitgaven hebt gedaan, en juridisch is er niets aan te doen. Want wat van mij is, mag ik doorverkopen, of dat nu een tweedehands boek is, een schemerlamp of een game. Is het gek dat de game-industrie al jaren probeert op de lucratieve tweedehands-markt in te breken? Het verklaart bijvoorbeeld de verkoop van online vouchers die sterk in opkomst zijn. Ubisoft lanceert bij het nieuwe spel Driver: San Francisco (2 september in de winkels) bijvoorbeeld het Uplay Passport. Koop je een game nieuw, dan heb je een code die toegang geeft tot het online deel van het spel. Krijg je de game van volgend jaar van een vriendje, dan werkt die code niet meer en koop je een los paspoort voor een tientje om mee te kunnen racen.

En zo worden er meer pogingen ondernomen om iets van de 2 miljard dollar bij de retail weg te snoepen. Samenwerken mét die retail kan bijvoorbeeld ook – liever een klein deel van een uitgegeven dollar, dan zij alles en jij niets.Vandaar de aanstaande lancering van PostalGamer.com, dat hoopt met het grote GameStop te gaan concurreren. Het is een online postorder-bedrijf, waarbij je (net als bij concurrenten Netflix en GameFly) via een systeem van gefrankeerde enveloppen tweedehands games kunt kopen en verkopen.PostalGamer voegt daar een element aan toe: gamebedrijven wordt gevraagd bij nieuwe spellen enveloppen mee te sturen van PostalGamer, in ruil voor 10 procent van de verkoop van tweedehands titels van de deelnemende uitgever. De deal werkt dus twee kanten op: PostalGamer maakt kans op een toevoer van kwalitatieve tweedehands titels, en de gameuitgever pakt zomaar 10 procent op zijn oude spellen.

Ruilhandel

Het doet denken aan de deals die het Belgische bedrijf Game Mania al een aantal jaar met uitgevers sluit. Het bedrijf is onderdeel van Free Record Shop, is in steeds meer Nederlandse straten terug te vinden, en koppelt de verkoop van nieuwe gametitels aan de inkoop van oude. Nieuwe titels zijn bij hen goedkoper als je oude inlevert: een deal waar uitgevers graag aan meewerken omdat dit een boost geeft aan de verkoop van hun nieuwe games. Oude games kunnen immers als betaalmiddel worden ingezet.

Op deze manier werken beide markten, voor oud en nieuw, samen, en dat stimuleert de verkoop in beide segmenten, zegt Tom Henderikx, die voor Game Mania de tweedehands markt bestiert. ‘Omdat ons aandeel in het tweedehands marktsegment groeit, worden wij ook groter in de markt voor nieuwe games. Het maakt dat je aantrekkelijk bent voor alle soorten gamers, met alle soorten budgetten.’

Het is een omkering van een mythe waar de industrie lang last van had: dat gamers die oude spellen kopen, niet veel beter zijn dan piraten die de boel van het web trekken. Terwijl de ervaring bij Game Mania laat zien dat het helpt die gamer serieus te nemen: hij is hetzelfde als nieuwe-spellenkopers, alleen heeft hij een tientje minder te besteden.

Dit artikel verscheen op 28 augustus 2011 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.