Home » IOS, Review

iPawn: gezellig met de iPad onder de eettafellamp

Gamebouwers krijgen steeds meer lol in het bouwen voor de iOS-systemen van Apple. Good old Jumbo gaat met iPawn voorop met hybride spellen.

Arjan Terpstra

Het is misschien even wennen om de Zaanse spelletjesfabrikant Jumbo als iPad-vernieuwer te zien.  Maar toch verdient het bedrijf een complimentje voor de manier waarop het probeert de concurrentie de loef af te steken. Want wat doe je als de electro-wizzkids in de App-store het ene na het andere hippe spelletje lanceren, en de kinderen van Nederland hun Ganzenbord, Mens-Erger-Je-Niet of Slangen-En-Ladders in de kast laten verstoffen? Dan lanceer je een serie eigen Apps onder de titel iPawn, die de oude spellen ‘gewoon’ naar de iPad brengen. Spellen die op een slimme manier de vernieuwing omarmen maar tegelijk het nostalgische gevoel van het samen-onder-de-eettafellamp spelen in stand houden.

Hybride Jumbo zet in op een hybride aanpak. Je koopt een iPawn-spel (zeg: Ganzenbord) in een doosje, en daarin zit niet zoveel meer dan een spelregelboekje, een aantal pionnetjes en instructies voor hoe je in de App-store het spel (gratis) kunt downloaden. Vervolgens leg je de iPad op een plat oppervlak (zeg: een eettafel), open je de app en kun je aan de slag. De dobbelsteen is gedigitaliseerd, de pionnetjes niet, maar de touchscreen van de iPad registreert feilloos waar de figuurtjes staan op het bord. Toegevoegde waarde is dat de verschillende opdrachtvakjes van Ganzenbord zijn geanimeerd: kom je op de ‘brug’, dan wordt een houten brug voor je uitgeklapt. Val je in de put, dan verduistert het spel en licht alleen het vakje op waar je op wordt teruggeworpen. Het hybride principe dat aan iPawn ten grondslag ligt, wordt ook elders uitgeprobeerd. Recent maakte Disney bekend een Cars-spel voor de iPad te bouwen (nog niet in Nederland te koop), met autootjes als pionnen en een bewegende route als speelveld. En ook de verschillende iPad-joysticks die op de markt zijn, werken met het principe dat sommige games nou eenmaal gebaat zijn bij een fysieke component. Die joysticks – eigenlijk een kunststof spiraal met een metalen stip in het midden, die door de touchscreen wordt geregistreerd – maken vooral schiet- en voetbalspellen een stuk eenvoudiger om te spelen, omdat de iPad eigenlijk net iets te zwaar is om lang rechtop vast te houden Èn te sturen.

Intrigerend

Hoe mooi de iPawn apps ook zijn, toch zijn ze niet helemaal ideaal. Vanuit consumentenperspectief is het vervelend te constateren hoe smerig het scherm van de iPad wordt na een potje Air Hockey of Hengelspel. Een doekje voor na het spel is geen overbodige luxe. En vanuit de producent gedacht is het op zijn minst intrigerend dat de Jumbo-apps gratis zijn te downloaden: met een paar eigen pionnen speel je net zo lekker Ganzenbord als met de goedkoop ogende plastic poppetjes uit het doosje – die je koopt voor een adviesprijs van een tientje.

Dit artikel verscheen op 24 november 2011 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.