Home » IOS, Mac, PC, Review

Tiny Token Empires: verslavend tot op het bot

Ja, we moesten weer verder met Skyrim, en in Uncharted waren we ook nog niet zo ver. Maar wat speelden we avond aan avond?

Arjan Terpstra

November is een onmogelijke maand voor gamesjournalisten. Heb je de grote voetbalspellen net een beetje onder de knie, komen de grote shooters uit, en ben je daar net een beetje mee op dreef, liggen de Assassin’s Creeds, Uncharteds, Skyrims en Batmans alweer in je postvakje.

Onnodig te zeggen dat november te weinig maand heeft om aan al dat moois recht te doen en de boel netjes uit te spelen. Het is daarom een groot compliment dat het ‘spelletje’ Tiny Token Empires (er zijn versies voor iPad, PC en Mac) de grote jongens ver achter zich laat, qua speeluren in november. Het spel is zo verslavend dat er niet mee te stoppen valt, ondanks gevloek en gescheld op de mindere punten van het spel, plus een geweten dat schreeuwt dat het nu echt tijd is de PlayStation op te starten en de iPad weg te leggen. Maar niet dus: zelfs de irritante kleine bugs die er tijdens het spelen nog in zaten (op de pas uitgekomen iPad hd-versie, veel is inmiddels verbeterd) irriteren niet genoeg om te stoppen.

Tiny Token Empires bereikt dat doel met een slimme combinatie van drie genres. Je speelt met klassieke volkeren rond de Middellandse Zee en krijgt, bijvoorbeeld als Romein, opdracht de Egyptenaren te verslaan. Dat doe je middels puzzels (genre nummer 1), met strategie (genre 2) en met veldslagen in Bejewelled-jasje (match 3 kleuren op rij, het derde genre).

Het gevolg: een ramp voor je agenda. Bejewelled-spelers weten hoe verslavend drie-op-een-rijspellen kunnen zijn, en hier telt mee dat je niet zomaar blauwe bolletjes op een rij legt, maar met drie op een rij ook je soldaten ‘oplaadt’ om de vijand een klap te verkopen. En heb je een veldslag achter de rug, dan wacht er nog een. En nog een, en nog een, tot diep in de nacht.

Dit artikel verscheen op 28 november 2011 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.