Home » Tech

Next-gen consoles: wie bouwt het schaap met vijf poten?

Combineer mobiel- en consolegamen en je hebt de toekomst. Wie komt daarvoor met de beste ‘next-gen’ apparatuur op de proppen? Nintendo? Sony? Microsoft? Of toch Apple?

Arjan Terpstra

De aankondiging van een nieuwe Xbox deze week? Zou zomaar kunnen. De openbaring van de technische specificaties van de Wii U, Nintendo’s opvolger van de Wii? Idem dito. Morgen begint in Las Vegas de International Consumer Electronics Show, beter bekend als ‘CES 2012’. Vanaf die dag worden we vermaakt met rode-loperbeelden van televisiesterren en bobo’s uit de entertainmentindustrie, want Consumer Electronics gaat voor de gemiddelde consument nou eenmaal over wat er volgend jaar op (de Amerikaanse) televisie komt.

Toch is het grote belang van CES gelegen in iets anders: het is hét moment om nieuwe technologie te presenteren. En dus wordt er door industrie-analisten reikhalzend uitgekeken naar de presentaties van grote gamebedrijven als Sony, Microsoft en Nintendo, en worden de uitspraken van online game-aanbieders als Steam of OnLive op een goudschaaltje gewogen. Want: welke kant gaat het op met de game-uitgeverij? Over een aantal zaken is iedereen het eens. Eén: mobiel gamen is hot, dus daar moet je als industrie iets mee. Laten we wel wezen: het is best lastig te verteren dat niet een bedrijf als Nintendo met de grote mobiele buit aan de haal ging (de grote jongen van de handheld-apparaten), maar buitenstaander Apple, dat ten slotte maar één spelletje zelf op de markt zette maar in een paar jaar tijd van de App Store wel hét grote game-kanaal maakte.

Winst

Twee: consolegamen is nog lang niet afgeschreven. Sterker nog, met grote titels worden dikke winsten gemaakt, dus we kunnen nog een tijdje voort met de Xbox 360 en de Playstation3 (over de Wii komen we zo te spreken). Beide systemen hebben in een half decennium een transitie doorgemaakt van een speelbox voor je game-cd-roms naar een service- en entertainmentunit met eigen online verkoopstations en integratie van sociale netwerken. Da’s knap, en het wijst erop dat de rek er nog niet uit is op beide machines. Voor nu voldoet dat nog. Maar een Consumer Electronics Show gaat niet over nu. De Xbox360 en PS3 gaan niet eeuwig mee met de tijd, vandaar dat het rond industriemensen al een tijdje zoemt van de console-geruchten. ‘Next-gen’ consolegaming komt eraan, heet het. Er zouden al opvolgers van de Xbox op kantoren van gamebouwers gesignaleerd zijn, om uit te proberen. Hij zou de Xbox720 moeten heten, in bepaalde fabrieken al worden gebouwd en op de komende E3-beurs (in juni) worden gepresenteerd.

Bij Sony idem dito: het aantal geruchten over ‘de Playstation4’ blijft toenemen. En Nintendo? De Wii is duidelijk aan zijn einde, de opvolger is al bekendgemaakt: de Wii U, waarvan we niet veel meer weten dan dat het een console (het kastje onder je tv) combineert met een draadloze tablet-controller waarmee games worden aangestuurd. Alleen is met de Wii U vooralsnog hetzelfde aan de hand als met de opvolgers van de Playstation en Xbox: we weten niet waarvoor hij precies gebouwd is. Technische details voor de Wii U zijn niet bekendgemaakt, waardoor we bij presentaties vooral vergast werden op een buitenkant, wat startschermen en de belofte dat Nintendo ons versteld zou doen staan. Maar: met wat? Is die tablet waarmee je spellen bestuurt enkel een vervanger voor de Wii-controller of is het ding ook als een iPad-achtig tablet te gebruiken? En – hamvraag – sluit Nintendo daarmee het ‘gat’ tussen mobiel- en consolegamen?

Heilige graal

Het zou wat zijn: Nintendo die de mobiele markt van Apple terugpakt met een apparaat waarop je zowel Super Mario kunt afspelen als YouTubefilmpjes. Het is de heilige graal van de game-industrie, het schaap met vijf poten: hoe koppelen we console aan mobiel? Sony doet dat op 22 februari met een nieuwe handheld-computer, de Playstation Vita, die de rekenkracht van een console combineert met draagbaarheid, en waarop je games door kunt spelen die je eerder thuis op de tv bent begonnen. Borduurt de Playstation4 daarop verder? En wat doet Microsoft met zijn nieuwe Xbox? De Amerikanen schudden met hun smartphonetechnologie (Windows Phone 7) steeds nadrukkelijker aan de mobiele boom. Eind van de week weten we meer. Wat we dan niet weten, is wat Apple gaat doen. Apple doet niet mee aan CES. Maar als de geruchten kloppen, werkt het bedrijf aan een Apple-console(!), geïntegreerd met een Apple-televisie(!), aan te sturen met je iPad (!). Da’s veel meer dan vijf poten.

Dit artikel verscheen op 9 januari 2012 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.