Home » Buitenland

Ook als homo kun je winnen

Van Star Wars-games tot de Sims, en van Dragon Age II tot Mass Effect3: homoseksualiteit is normaal in role-playing videogames. Hand in hand tegen de Dark Side.

Arjan Terpstra

Arme Tony Perkins. De president van de Amerikaanse Family Research Council heeft zichzelf wereldwijd belachelijk gemaakt in een radio-uitzending waarin hij zijn licht laat schijnen op het videospel Star Wars: The Old Republic. Het online rollenspel werd afgelopen december gelanceerd en krijgt binnenkort een uitbreiding die ‘same-sex relationships’ mogelijk maakt. Vertaald: als je een maatje zoekt in de strijd tegen de Dark Side, hoef je je niet te beperken tot heteroseksuele relaties, maar behoort mannetje-mannetje of vrouwtje-vrouwtje ook tot de opties.

Agenda

Een nieuwtje was het niet bepaald: uitgever BioWare had de ‘same-sex’-optie al een paar maanden eerder uit de doeken gedaan. Maar dat maakt voor conservatieve Amerikanen met een agenda niet zo veel uit. ‘In een nieuw Star Wars-videospel komt de grootste bedreiging voor The Empire van homoseksuele activisten!’, toeterde Perkins in zijn radiopraatje. ‘Het nieuws wordt breed gevierd door homoseksuelen, maar niet door ouders’, ging hij verder. ‘Op de website van de game zijn meer dan driehonderd pagina’s met commentaar te vinden, veel daarvan van geagiteerde ouders die hun boosheid ventileren over het feit dat hun kinderen worden blootgesteld aan this Star Warped way of thinking.’

Arme Tony Perkins dus. Misschien had hij verwacht een knuppel in een hoenderhok te gooien, een storm van verontwaardiging te veroorzaken of op zijn minst een paar homo’s op hun kast te jagen. Maar interessant genoeg gebeurde er niets. Een paar kritische bloggers onderzochten voor de vorm nog waar Perkins’ 300 pagina’s met christelijk commentaar precies over gingen, maar konden ze niet vinden. Websites van homo-gamers als gaymer.org en gaygamer.com (‘voor jongens die van joysticks houden’) wijdden een nieuwsregeltje aan Perkins’ radiopraatje en haalden verder de schouders op. We weten toch hoe BioWare met same-sexrelaties omgaat? En wat is er eigenlijk nieuw aan samesex-relaties in videospellen? En inderdaad: als de homo-optie in Star Wars: The Old Republic ergens voor staat, dan is het voor consolidatie van een allang bevochten vrijheid om als speler je eigen seksuele voorkeuren mee te nemen het spel in. In grote rollenspeltitels is het bijna een standaardoptie om iemand van het zelfde geslacht als partner te zoeken. In het Viking-ontdekkingsspel Skyrim, dé RPG-hit van het najaar, kun je als man met een man trouwen als je wilt. In science-fictionspel Mass Effect 3 hetzelfde verhaal.

Zoenen

Nu zijn dit games die voornamelijk door een jonge, mannelijke groep van hardcore gamers worden gespeeld. Maar ook The Sims3 – een spel waarin je de levens van ‘Sims’ aanstuurt en dat meer door meisjes dan door jongens wordt gespeeld – doet niet moeilijk over homoseksualiteit. De Sims op je computerscherm zijn neutraal in hun seksuele voorkeuren, maar kunnen door de speler zowel in hetero- als homoseksuele richting worden gestuurd. Je flirt, geeft andere Sims complimentjes, en als het klikt kan er gezoend worden, ook in de openbare ruimte van het spel, waarbij geen van de andere (computergestuurde) Sims een wenkbrauw optrekt. Seks hebben mag ook, in bed of anders in de douche of in een hooiberg – de computer vervaagt dan het beeld automatisch om de jonge spelertjes niet te choqueren.

Is het dan allemaal pais en vree in gamesland, op het seksuele vlak? Natuurlijk slaan de spanningen uit de echte wereld over op de gameswerelden die openstaan voor same-sexrelaties. In Dragon Age II, ook een spel van Bioware, werd een grens(je) overschreden toen het homoseksuele personage Fenris de (mannelijke) speler benaderde en met hem begon te flirten. Datzelfde gedrag vertoonden de vrouwen uit de gamewereld ook, alleen viel het hier verkeerd dat heterogamers door een homo werden benaderd. ‘Straight’ gamers boos omdat ze niet op deze manier aangesproken wilden worden. ‘Gay’gamers boos omdat Fenris als een klassieke nicht werd afgeschilderd, waardoor ‘de normale homo’ in een kwaad daglicht kwam te staan.

Respons

Voor beide standpunten is iets te zeggen, en duidelijk is dat hier een grens wordt afgetast. Maar cruciaal is de respons van BioWare op de Fenris-controverse. Werd Fenris gewist of aangepast in software updates? Kwam er een samengeknepen-billen statement? Nee hoor: ‘de makers zijn niet verplicht ‘correcte’ gay personages te maken. Ze zijn hooguit verplicht homo’s als mensen neer te zetten.’ Einde discussie.

Dit artikel verscheen eerder in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.