Home » IOS, Review

Spice Invaders: freemium spel bedelt om centjes

Van een freemium-spelletje weet je dat er op den duur om centen wordt gevraagd. Maar het moet niet irritant gaan worden.

Arjan Terpstra

Freemium is al een tijdje een buzzword op de almaar groeiende markt van mobiele games. Het idee: biedt gratis iets aan, laat mensen lekker een tijdje spelevaren en vraag ze iets kleins te kopen als ze sympathiek tegenover je product staan. In-game verkopen heet dat, en hoe simpel dat klinkt, het blijkt nog aardig lastig voor de makers om dat model tot ieders tevredenheid in te voeren.

Neem een nieuw spel van Chillingo, bekend van de hit Plants vs. Zombies. Het heet Spice Invaders, en het is gratis te downloaden in de app-store voor iPad. Je verovert de aarde met je ruimtereizigers, en verdedigt je bases tegen aardbewoners.

De manier van verdedigen is het aloude tower-defense-principe: zet zoveel mogelijk bunkertjes, kanonnen en lanceerinstallaties tussen jou en de aanstormende hordes van de tegenstander en win. Winnen gaat gemakkelijker met upgrades: de punten die je wint, zet je in om je arsenaal aan wapens te verbeteren, om de strijd beter winbaar te maken.

Tot zover niets nieuws: Spice Invaders is als spel niet veel meer of minder dan een vermakelijk maar nogal standaard tower-defensespelletje. De reden om het hier toch te bespreken is gelegen in het betalingssysteem. Dat irriteert en slaat daarmee de plank mis. Hoe komt dat? Het spel heeft een aantal levels per continent. Die speel je voor nop, onderwijl je arsenaal verbeterend door de gewonnen punten in nieuwe upgrades te steken. Zo wandel je door Zuid-Amerika, en zo wil je graag naar Afrika voor de rest, maar daar blijk je een x aantal punten voor nodig te hebben, of 0,79 cent in de appstore.

Meteen slaat de irritatie toe. Hoezo x punten? Die heb ik net allemaal opgemaakt aan nieuwe wapens. En hoezo 0,79 cent? Dan doe ik de oude levels wel een keer opnieuw, net zo lang tot ik die irritante hindernis gratis en voor niets heb geslecht.

Zo wordt het natuurlijk nooit iets met freemium…

Dit artikel verscheen op 2 februari 2012 in Dagblad De Pers. Naschrift: de naam van het besproken spelletje is inmiddels gewijzigd in Spice Bandits.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.