Home » IOS, Review

Much Time: App-store hit met koddige kameleon

Het Amsterdamse bedrijf Gamistry bereikte de status van Game of The Week in de Amerikaanse App-store. En terecht.

Arjan Terpstra

Game van de week in de Amerikaanse App-store, dat is voor een Nederlands iOS-spel buitengewoon. En toch is dat wat er met Munch Time van het Amsterdamse bedrijf Gamistry aan de hand is: het spel rond een hongerige kameleon werd een week lang in het zonnetje gezet in eenvan de drukst bezochte etalages ter wereld. En dat is (natuurlijk) niet zomaar. Munch Time heeft wat je noemt de X-factor om het tot een heel grote hit te brengen. De basis is eenvoudig: een hongerige kameleon zoekt eten, en de speler helpt hem daarbij door zijn tong richting bloemen te schieten. Die kleeft daaraan vast, waarna je als een soort Tarzan van bloem naar bloem op je doel (een vette worm) afgaat.

Ook de vormgeving is lekker simpel gehouden: een koddige kameleon, heldere kleuren en als achtergrond vagelijk een terrarium – het draait hier om het spelletje, niet om hoe fancy pancy het er uitziet. Tel daarbij de leuke muziek op en de cartoony geluidjes als er een worm wordt opgegeten en je weet: hier kan straks niemand meer omheen.

Bijzonder aan het spel is ook de voorgeschiedenis. Wie het spelmenu ziet, ziet parallellen met het menu van game-hit Cut the Rope van het Amerikaanse Chillingo. Daar werd Munch Time oorspronkelijk ook voor ontwikkeld, tot de Amerikanen te veel eisen aan het spelletje gingen stellen en Gamistry in het nauw kwam met het concept. Dan maar niet, dacht Gamistry, en stak een lange kleverige tong uit naar Amerika door het spelletje zelf maar uit te geven.

Alleen al om die stoere stap zou elke Nederlandse iPad of iPhonebezitter Munch Time aan moeten schaffen. Maar ook om niet-nationalistische redenen is dit een leuke aanschaf: de eerste veertig levels spelen als een zonnetje en zijn goed voor een paar uur ongecompliceerd puzzelplezier. Een nieuwe batch aan levels is onderweg, dus als je klaar bent, volgt er meer.

Dit artikel verscheen op 12 maart 2012 in Dagblad De Pers

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.