Home » Business

Crisis? Geen tijd voor crisis

Zynga, Nintendo, Apple: de grote jongens laten verdacht magere cijfers zien deze zomer. Warner en Microsoft ontslaan ontwikkelaars. Heeft de crisis de gamesindustrie bereikt?

Arjan Terpstra

Het gamenieuws is een beetje van slag deze zomer. Tussen alle niets-aan-de-hand berichten over nieuwe releases staan ineens dit soort koppen. ‘Zynga verliest 23 miljoen dollar in het tweede kwartaal; aandelen dalen 34 procent in waarde.’ ‘Nintendo meldt een verlies van 220 miljoen dollar na tegenvallende verkopen DS en Wii’. ‘Apple: zeventien miljoen iPads verkocht maar omzet blijft achter bij verwachtingen.’ Gevolg: ook Apple-aandelen daalden deze week flink op de beurs.

CR01Nog meer zomerse gekkigheid. ‘Microsoft ontslaat medewerkers studio Vancouver’, het gevolg van het doorstrepen van de Microsoft Flight-game en een vooruitstrevend Kinect-spel, ‘Project Columbia’. Een weekje eerder: ‘Ontslaggolf Warner Bros games Seattle’ – zestig man op straat die aan Lord of the Rings: Guardians of Middle-Earth werkten.

Wat is er aan de hand? Is de economische crisis nu ook in de gamesindustrie aanbeland? De conclusie is gemakkelijk te trekken – verbind de puntjes en het beeld is duidelijk. Je wist ergens in je achterhoofd ook dat dit niet uit kon blijven, toch? De lange periode van groei-op-groei moest een keer aan zijn eind komen, en met de Westerse wereld in recessie lijkt dat moment daar. We kopen minder spelletjes, of spelen een gratis game op onze smartphone als de portomonee weer eens leeg is. Logisch toch, dat dan de grote bedrijven het moeilijk gaan krijgen?

Het is een aantrekkelijke conclusie, maar te kort door de bocht. Is het niet opvallend dan, dat drie heel grote gamebedrijven op hetzelfde moment negatieve cijfers noemen? Nee en ja. Nee, want de bedrijven zijn beursgenoteerd en er is weer een boekhoudkundig kwartaal afgelopen, waarbij de bedrijven verplicht zijn hun cijfers aan de aandeelhouders te tonen. Ja, want de cijfers wijken inderdaad af van wat we aan jubelnieuws gewend zijn. Maar kijken we naar de individuele gevallen, dan zie je dat de drie bedrijven tegen individuele problemen aanlopen, en dat daar lastig algemene conclusies uit te trekken zijn.

CR02Beginnen we met Zynga. Groot geworden op Facebook (FarmVille) in een tijd dat Mark Zuckerberg bijzonder vrij met bezoekersgegevens omsprong. Op het moment dat de spelregels werden aangescherpt (na schandalen rond de privacy van gebruikers) was Zynga binnen, en kon het spelers nog een tijdje van spelletje naar spelletje rondpompen. Dat aan die gouden tijd een einde zou komen, weet Zynga ook al een tijdje, waarna het met overnames (Draw Something) en de overstap naar nieuwe platformen (App Store) probeerde nieuwe markten aan te boren.

Die stappen kosten geld, en zijn maar deels geslaagd, leren we uit Zynga’s persverklaring van afgelopen week. Slecht nieuws natuurlijk (waar de Amerikaanse beurs vrij heftig op reageerde), maar een uiting van de algemene economische crisis? Mwaahhh. Hetzelfde geldt voor Nintendo, dat weliswaar een opvallend slecht jaar draait maar daar vrij specifieke Nintendo-redenen voor heeft. Er wordt zwaar geinvesteerd in nieuwe hardware (Wii U, een nieuwe 3DS) en het bedrijf heeft veel last van een zwakke Yen: als je produceert in Japan en de VS is je belangrijkste afzetmarkt, dan verlies je geld op de export. En Apple? Daar hoeven we ons al helemaal geen zorgen over te maken. De winsten bleven achter bij de verwachtingen van beleggers, en zoals we allemaal weten zijn beleggers ook maar gewoon mensen met geld. Ze weten (als het goed is, anders zijn ze strafbaar) niet meer dan jij of ik over de gamesmarkt, en hadden voorspeld dat Apple in het derde kwartaal 37 miljard omzet zou draaien. Het waren er maar 35. Miljard. Omzet, in een kwartaal.

En de ontslagen bij studio’s? Die zijn er altijd geweest en zullen altijd blijven. De markt is sterk in beweging, en bedrijven tellen hun knopen. Komen er nieuwe consoles op de markt? Hebben we die nog nodig straks? Wordt social/mobile het dominante platform voor de toekomst (aangezien tablets met je televisie in contact kunnen staan) en gaan we met zijn allen de cloud in? Hoe bereiken we opkomende game-markten? Belangrijke vragen, met vooralsnog geen heldere antwoorden. Het enige dat je er eigenlijk echt uit af kunt leiden, is dat een industrie waar men zich dit soort vragen stelt behoorlijk vitaal is en zoekt naar innovatie en snelle verandering om problemen het hoofd te bieden.

Dus: crisis? Zo’n industrie, met zoveel energie, die heeft helemaal geen tijd voor crisis.

Dit artikel verscheen op 29 juli 2012 op IGN Benelux.