Home » Buitenland

GamesCom: de E3 van de toekomst

GamesCom 2012 gaat niet de boeken in vanwege de grote lanceringen. Toch is ‘Keulen’ dit jaar stukken spannender dan de E3 in Los Angeles.

Arjan Terpstra

Jazeker, Ubisoft houdt zijn eerste persconferentie op GamesCom ooit, en Warner heeft beloofd met een grote verassing te komen. Er gaan geruchten dat Grand Theft Auto V in Keulen wordt gepresenteerd – al heeft Rockstar geen stand op de beurs. En ja, het vloeroppervlak van de beurs stijgt dit jaar wéér met vijftien procent, om dit keer maarliefst zeshonderd bedrijven te bergen. Best netjes voor een beurs die pas in 2009 begon, maar inmiddels officieel de grootste game-gerelateerde beurs ter wereld  is.

En toch, een ‘E3’ is het nog niet. De show in Los Angeles is vanouds dé plek waar grote aankondigingen worden gedaan. Denk Playstation3, denk Wii U of Hele Grote Gametitels. Dat niveau haalt ‘Keulen’ bij lange na niet. Hoewel je nooit zeker weet welke konijnen er uit welke hoed worden getoverd, kun je gerust stellen dat er aankomende week géén Xbox 740 wordt aangekondigd of Kinect2 wordt gepresenteerd – Microsoft doet niet mee aan GamesCom. Ook Nintendo slaat de beurs over, en had anders niets te vertellen gehad: de Wii U is op de E3 al uitbundig getoond en de groeispurt van de 3DS naar 3DS XL is al op de markt.

GC02En ook in de sfeer van nieuwe marktpartijen vallen weinig grote boodschappen te verwachten. ‘OnLive komt naar Ouya’ was afgelopen week het grote cloud-gaming nieuws: de grootste aanbieder van cloud-based game-abonnementen biedt straks zijn diensten aan via Ouya, de nog te bouwen Android-console. Had best een spannende GamesCom-aankondiging geweest, maar Ouya heeft geen mensen op GamesCom en OnLive slechts een kleine stand, bemand door mensen uit het enige Europese land waar de dienst nu draait, het Verenigd Koninkrijk.

Op die manier blijft GamesCom het kleine broertje van het grote E3, zo lijkt het. Maar dat is maar de vraag. Kijk je naar de timing van beide evenementen, dan is het haast logisch dat er in Keulen geen grote uitspraken worden gedaan: half augustus is behoorlijk dicht op de drukke maanden september – december, als de centen worden verdiend. Doe je aankomende week een grote aankondiging voor 2013, dan snoep je aandacht weg van wat je in Q4 van dit jaar nog onder de kerstboom wil hebben liggen.

Zo superrelevant zijn de zogenaamde ‘grote uitspraken’ ook niet meer. Ze horen feitelijk bij het verleden, toen uitgevers exclusief voor consoles of PC spellen maakten en een lancering op één moment plaats had, voor één product dat in één kunststof doosje past. ‘Grote uitspraken’ horen feitelijk bij een model van uitgeven dat in de boekenbranche gebruikelijk is: de nieuwe Nicki French ligt nú in de winkel. Een model dat voortkomt en samenhangt met de eisen van fysieke distributie.

Dat model is snel aan het verouderen. Digitale distributie, DLC, de opmars van social mobile gaming en cloud computing hebben een nieuwe realiteit gecreërd waarin plastic schijfjes geen toekomst meer hebben en waarin content iets is dat met de gebruiker meegroeit, zich aanpast aan consumentenwensen terwijl hij of zij speelt. Content die niet gebonden is aan één platform, maar waarbij je speelgegevens met het grootste gemak van je handheld naar je console verhuizen, of van je console naar je smartphone. En content die even gemakkelijk in Europa wordt verkocht als in Brazilië, India of Latijns-Amerika.

Kijk je naar dat soort ontwikkelingen, dan is GamesCom ineens een buitengewoon interessante beurs. In een interview met de PR-man van GamesCom, Franko Fischer, kwam onlangs duidelijk naar voren welke strategie de beurs voert. ‘We ontwikkelen GamesCom zoals de gamesindustrie zich ontwikkelt. We staan regelmatig in overleg met de BUI (de Duitse bond van gamesuitgevers) en monitoren welke veranderingen er gaande zijn. Vandaar dat we dit jaar focussen op mobiel gamen als centraal onderwerp. En volgend jaar kan dat weer anders zijn.’

Fischer’s uitspraken zijn geen holle woorden. Wie zijn oor te luisteren legt bij de relevante industrie-netwerken, hoort niemand praten over triple-A nieuws. Nee, daar gaat het over gamesland Turkije, over wie je moet hebben om op deze opkomende markt je social mobile game te lanceren. Teken aan de wand: Habbo Hotel liet donderdag weten een Turks-talige afdeling te openen, wat aangeeft dat Turkije op dit moment kennelijk voldoende tieners heeft met een goede computer en internettoegang. Nu is Habbo gratis, maar op industrie-fora gonst het van de uitnodigingen om op GamesCom te komen praten over betalingssystemen-per-mobieltje die aansluiten op de Turkse markt. Iets dat er in het recente verleden nog niet was, maar wat rap aan het veranderen is.

Natuurlijk draait GamesCom niet om Turkije, of om Habbo Hotel. Maar het gesprek tussen de industriebezoekers laat zien waar het wel om draait: de toekomst van gaming, in al zijn distributie-, promotie- en marketingvormen. Neem je dat als uitgangspunt, dan oogt GamesCom op geen enkele manier als het kleine broertje van E3. Het is eerder andersom: E3 mag als oudere Amerikaanse broer traditioneel in de aandacht van de grootmachten staan, het jonge Keulse broertje heeft de toekomst.

Dit artikel verscheen op 12 augustus 2012 op IGN Benelux.

 

GC01