Home » Opinie

Kleine gamestudio’s hebben de toekomst

PS Vita, Wii U, iPhone5, Windows8, Steam Greenlight, IndieGameStand. Nieuwe platformen voor games volgen elkaar in een waanzinnig tempo op. Wie als studio de veranderingen bij wil benen, kan maar beter klein zijn dan groot.

Arjan Terpstra

Drie maanden geleden was ik in Utrecht bij gamesstudio Vlambeer op de cola, om met Rami Ismael en Jan Willem Nijman bij te praten over indiegames. Jan Willem was druk aan het programmeren aan de nieuwe titel Luftrausers (een ‘casual ogende hardcore-game met nazi-Thunderbirds sfeertje’ volgens de makers), Rami werkte wat mails weg. Tegelijk ontstond een interessant gesprek rond de status van indie-games. Ja, Vlambeer had succes gehad met de iOS-versie van Super Crate Box, maar of zo’n succes nog een keer te bereiken was?

Gaming websites meldden in die tijd dat steeds meer grote jongens de weg naar de App-store aan het vinden waren: Zynga wilde naast Facebook nog een succeskanaal, Disney wilde het succes van Where’s my water? graag herhalen. Prima, maar dat de grote jongens zich met een kanaal bezig gingen houden waar nu net de indie-studio’s goed op draaiden, dat was zorgwekkend. Opvallen in de App-store was altijd al een probleem maar met de promotiemiddelen van Disney-acthige bedrijven als directe concurrent kon je het wel schudden.

KS01

‘Misschien kijken we over een jaar terug naar deze tijd en zien we dat de indiegame nu op zijn hoogtepunt was’, merkte Jan Willem op een gegeven moment op. Misschien sneeuwt het kleine spel van de kleine gamebouwer helemaal onder, nu het topkanaal voor kleine gamebouwers door de allergrootste partijen is gevonden? Als dat waar is, dacht ik toen ik de studio verliet, wat betekent dat voor de Nederlandse gamesindustrie, waar bijna iedereen onder de noemer ‘kleine studio’ valt?

Achteraf gezien had ik beter op de sardonische grijns van Jan Willem moeten letten. De Utrechters wisten op dat moment wat ik nog niet wist: Sony wilde Super Crate Box hebben voor Playstation Mobile, een nieuwe dienst die Sony-spellen naar smartphones, tablets en de PS Vita brengt. Op Sony’s GamesCom-presentatie in augustus kwam een Vita met een Super Crate Box–screenshot prominent in beeld, en vielen bij mij een aantal puzzelstukjes op hun plek. Nee, Jan Willem Nijman, jij jokkebrok, indiegames zijn niet over hun hoogtepunt heen. Het begint allemaal nu pas.

Denk maar even mee. Het nieuws dat Super Crate Box bij de launchtitels van Playstation Mobile hoort, werd al snel gevolgd door een persbericht van het Rotterdamse Codeglue: hun Rocket Riot is een van de launchtitels voor Windows 8. Da’s ook geen klein nieuwtje: Microsoft lanceert in de nabije toekomst Smart Glass, software die het mogelijk maakt je PC, je smartphone, tablet en Xbox met elkaar te laten communiceren. Rocket Riot voor Windows 8, dat is straks dus Rocket Riot voor alle Microsoft-platformen.

Bewezen toptitels uit de Nederlandse indie-hoek zijn dus internationaal de vaandeldragers van nieuwe cross-media platformen. PS Mobile en Smart Glass zijn dus goed nieuws voor de kleintjes, maar daar blijft het niet bij. Sinds mijn bezoek aan Vlambeer was er nieuws over niet één maar twee nieuwe online distributieplatformen waar kleine studio’s op terecht kunnen. Steam Greenlight is een nieuwe tak van Steam, waarop ontwikkelaars nieuwe games kunnen aanbieden, die van consumenten een duim omhoog (‘groen licht’) of omlaag krijgen, waarna de toppers op Steam terecht komen. En 26 september lanceert IndieGameStand, een online etalage voor indiegames: elke vier dagen staat een nieuwe game in de spotlight (een beetje zoals de iOS bandoftheday-app voor indie-muziek) zodat ook de kleinsten kans hebben om op te vallen.

KS02

Interessante tijden dus voor indie-studio’s, en dan hebben we nog niet eens de nieuwste hardware genoemd. De Wii U komt eraan, de iPhone 5. Natuurlijk draait de ‘oude’ content van de Wii en uit de App store net zo goed op de nieuwe apparaten, maar nieuwe apparaten komen met nieuwe software-specificaties, nieuwe eisen aan de makers. De technologie achter games is nog nooit aan zo’n snelle verandering onderhevig geweest als nu het geval is. En wie denk je dat er beter is toegerust om die snelle veranderingen op te vangen? De grote studio met 200 programmeurs met een planning van een jaar per titel of de studio’s die gewend zijn snel en wendbaar op kansen in te springen?

Ik zet mijn credits op Jan Willem Nijman met zijn sardonische glimlach.

Dit artikel verscheen op 16 september 2012 op IGN Benelux.

KS03