Home » Tech

Microsoft maakt een grote sprong zijwaarts

Windows 8 en SmartGlass zijn Microsofts antwoorden op een serie uitdagingen. In één meesterzet is het bedrijf voor alle soorten games een grote speler.

Arjan Terpstra

‘Van zeven tot zevenenzeventig’. Het lijkt wel of Jumbo een nieuw bordspelletje lanceert, eentje voor alle leeftijden. Maar hier in de Microsoft Store op de Amsterdamse Kalverstraat gaat het even niet om hoe oud je bent, maar om schermgrootte: zeven inch voor de Windows telefoon, zevenenzeventig voor het grootste tabletscherm, dat je dan ook het beste plat op tafel voor je neer kunt leggen, als interactieve tafel.

Het is de dag van de wereldwijde lancering van Windows 8, Microsofts nieuwe besturingssysteem, en de technologie-pers mag alvast een kijkje komen nemen in een gethematiseerde winkel. Er zijn reuzentablets van Sony met Windows 8 erop (de ‘All in One’ desktops met behoorlijk uit de kluiten gewassen schermen), er zijn laptops en notebooks van Acer en Samsung en hybride producten, zoals een tablet-met-los-te-halen-toetsenbord. Je mag ze bevingeren, en kunt de laptopjes zowel met schermaanraking besturen als via muis of toetsen.

Leuk spul allemaal, maar daar komen we als gamespers niet voor. Waar we wel voor komen, vinden we in het openingsscherm van al die mooi glimmende laptopjes en wannabe-iPads. Zoek een groen vierkant in je navigatiescherm en lees ‘Xbox SmartGlass’. Erop klikken had nog even geen zin tijdens het Kalverstraat-bezoek (want: nog net niet live), maar hij is er: Microsofts antwoord op alle strategische vragen die de afgelopen jaren op het hoofdkantoor zijn langsgekomen. De naam: SmartGlass. Het doel: een digitaal deurtje vormen voor transport van data van het ene naar het andere stuk electronica. Een deurtje naar alle apparaten die op Windows 8 draaien.

En laat dat nu precies een natte droom voor ontwikkelaars van gaming software zijn. Het idee: een spel spelen op de Xbox, hem daar afsluiten en op je telefoon verder spelen. Of op je PC. Of op je Windows 8 tablet. Of een ander spel spelen op je Windows 8-aangedreven All-in One, en dan vier telefoons als controllers gebruiken. Of een spelletje opstarten in de trein op je smartphone en thuis op de Xbox verder op jacht naar de highscore.

Het is briljant, en niet omdat het technisch zo innovatief is. Natuurlijk is het razend knap waar Microsoft allemaal mee komt, en het koppelen van alle verschillende platform-software zal menig programmeur van zijn nachtrust hebben beroofd. Maar de echte brille is bedrijfsstrategisch. Met één geweldige stap zijwaarts betreedt Microsoft game-markten die heel erg van nu zijn en waar het bedrijf tot nog toe alleen van kon dromen

Denk even mee. Welke gamesegmenten waren tot nu toe terrein van Microsoft? PC gaming en consolegaming, via de Xbox. Maar social/mobile? Die markt is stevig in handen van Apple en Samsung, met een beetje Microsoft aan de randen. Handhelds maakt Microsoft niet, die markt wordt door Sony en Nintendo verdeeld. Twee partijen die zich de laatste tijd opmaken voor een beslissende stap richting ‘tweede scherm gaming’, Sony door de PS Vita aan de PS3 te koppelen en Nintendo met de binnenkort te lanceren Wii U die al een tweede scherm heeft ingebouwd. Heeft Microsoft niet.

En ook de boot van ‘platform agnostisch gamen’ zou Microsoft gaan missen: het idee dat je spelinformatie met een kleine handeling kunt migreren van het ene systeem naar het andere, of tegen elkaar kunt spelen op twee ongelijksoortige apparaten. Zou. Gaan. Missen, want door de lancering van SmartGlass is Microsoft ineens van alle (nieuwe) markten thuis. Is Apple leading op social/mobile? Boem, Microsoft lanceert op Windows 8 de ‘Windows Store’ waar al veertig goede spelletjes staan te glanzen. Heeft Nintendo binnenkort een tweede-schermsysteem met de Wii U? Boem, Windows 8 heeft standaard de optie een tweede scherm toe te wijzen aan het apparaat waar je mee aan het werk bent, of dat nu een tablet is of een televisiescherm. En heeft Microsoft geen handheld? Boem, door middel van SmartGlass is een willekeurige Windows 8-telefoon een draagbare console.

Het is lastig als gamer hier niet opgewonden van te raken. Want bovenstaande voordelen van het Windows 8-pakket zijn de voordelen die we nú zien. Wat de gamesindustrie stráks verzint, daar gaat het om. MMORPG’s zijn nu totaal gebonden aan hun PC en internet-aansluiting. Maar wat gebeurt er als je World of Warcraft straks doorgaat op je smartphone? Farmville speel je doorgaans op PC of of een tablet, maar waarom zou je je tuintje niet op je Xbox aanharken, met het grote televisiescherm als bonus? En welke ontwikkelaar komt met een goed plan om de Kinect te gebruiken terwijl de spelers informatie over elkaar zien op hun tablets of smartphones? Zonder moeite kun je een digitaal Wie Ben Ik? voor je zien. Het hoeft alleen nog maar verzonnen te worden (en dat hebben wij net al voor je gedaan). En het mooie is, dat je het zo gek niet kunt verzinnen, of Microsoft is er klaar voor.