Home » Tech

Miyamoto: ‘De Wii U moet alle familieleden bereiken.’

De Wii U moet voor Nintendo een einde maken aan onzekere tijden. Boegbeeld Shigeru Miyamoto ziet de ‘nieuwe Wii’ gemakkelijk concurreren met andere gaming systemen – en met de iPad.

Arjan Terpstra

Hij bedacht Super Mario en Donkey Kong, Pikmin en Zelda, maar was ook verantwoordelijk voor de GameBoy, de NES-console, de Wii en Nintendo’s DS en 3DS. De Japanner Shigeru Miyamoto (1952) is niet zomaar iemand in de gamesindustrie. Sterker nog, het is lastig iemand te vinden die even veel heeft betekend voor zowel de hardware rondom video games – de consoles en handcomputers – als de spelletjes zelf.

Nintendo stuurde zijn boegbeeld vorige maand naar Parijs voor interviews met de Europese pers. De aanleiding is de lancering van de Wii U. Nintendo’s opvolger van de succesrijke Wii is hier vanaf 30 november te koop. Wordt het apparaat net zo’n succes als de Wii, waarvan 97 miljoen exemplaren zijn verkocht? “De Wii U is een volgende stap om het leven in de huiskamer nog comfortabeler te maken”, zegt Miyamoto in de suite van een chique hotel bij de Parijse opera.

De Wii U kan en doet alles wat een Wii al kon, plus nog veel meer. De bekende witte bewegingscontrollers zijn gebleven, nieuw is de GamePad, een los aanraakscherm met knoppen dat in contact staat met het kastje onder de televisie. Die GamePad biedt extra mogelijkheden -  nieuwe soorten spelletjes waarbij de ene speler niet ziet wat de ander doet bijvoorbeeld, alsmede internet- en sociaal mediagebruik – maar hij werkt ook als afstandbediening voor de tv.

Van de lancering van de Wii U hangt heel veel af voor Nintendo. Het Japanse bedrijf heeft het op dit moment niet gemakkelijk. Vorig jaar leed Nintendo voor het eerst verlies: 531 miljoen dollar (411 miljoen euro). Verder valt de verkoop van de Nintendo 3DS tegen (nieuwe handcomputer met 3D-scherm), is de concurrentie van andere gameapparaten moordend en heeft de Japanse export in zijn algemeen te lijden onder een sterke yen.

Nintendo zet nu een voor het concern ongekende stap om met de Wii U snel marktaandeel te winnen. De producent verkoopt zijn nieuwe spelcomputer onder de kostprijs (voor circa 300 euro). Concurrenten Sony en Microsoft doen dat al langer. Het idee is dat het verlies op het apparaat wordt goedgemaakt met winst op de software.

“Te veel details kan ik als lid van het Nintendo-management niet geven”, zegt Miyamoto, gekleed in een zwart colbert met een kleurig SuperMario-shirt. “Het was dit keer erg lastig de juiste adviesprijs te bepalen. Zijn we betaalbaar? Wat is de verwachte verkoop? Zijn de nieuwe gametitels goed genoeg om mensen over de streep te trekken? Uiteindelijk denk ik dat het moet lukken, gezien de mogelijkheden van het apparaat.” En, met een knipoog naar de iPad van Apple: “Je kunt twee Wii U-systemen kopen voor de prijs van één populair soort tablet; dus ik geloof niet dat we te duur zijn.”

Toen Nintendo in 2006 met de Wii op de markt kwam, ging het de strijd aan met Sony’s Playstation en Microsofts Xbox – om die strijd glorieus te winnen. Sindsdien is de markt voor videogames een stuk complexer geworden. De Playstation 3 en de Xbox 360 zijn niet alleen sterk gemoderniseerd en uitgebreid met bijvoorbeeld de bewegingsdetectie (Kinect van Microsoft). Ook maakte digitale distributie een reuzensprong en kopen consumenten nu massaal kleine spelletjes voor smartphones en tablets, waardoor Nintendo’s sterke positie verslapte.

Miyamoto: “Voor een enorm aantal mensen is het heel gewoon geworden om smartphones, netbooks en tablets in de huiskamer te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de acceptatie van touchscreens. In die zin is de Wii U een volgende stap om het leven in die kamer nog comfortabeler te maken.”

De huiskamer. Voor de Wii stonden spelcomputers op tienerkamers. Nintendo bracht het apparaat naar de centrale familieruimte. “Met de Wii wilden we alle familieleden kunnen bereiken, ongeacht hun eerdere ervaring met videogames. Vandaar ook de toevoeging van dingen als een kalender en een berichtendienst: moeder kon dan bijvoorbeeld een bericht voor haar kinderen achterlaten.”

Helaas voor Nintendo: dat soort dingen doen mensen juist níet met de Wii. Voor Miyamoto een reden er bij de opvolger nog een schepje bovenop te doen. “Het aanzetten van de tv bleek de grootste horde. Voor een nieuw systeem wilden we die afhankelijkheid van het televisietoestel verminderen door een eigen venster te bouwen, dat onafhankelijk van de tv te bedienen is. Tegelijk zochten we manieren om nieuwe trends in te lijven, zoals de opmars van HD-televisies en internetgebruik in de huiskamer. Onze ervaring met touchscreentechnologie deed de rest.” Het gamen met behulp van twee schermen is sinds kort ook bij de Playstation3 en de Xbox 360 mogelijk, maar dan door de aankoop van extra apparatuur.

Doet zo’n extra schermpje geen afbreuk aan Nintendo’s concept? “Nee, ik denk het niet. Wij zijn altijd uitgegaan van het unieke van onze producten, of dat nu hardware of software is. Het moet altijd de moeite waard zijn om juist voor een Nintendo-systeem te kiezen.”

Miyamoto noemt ook zijn filosofie achter het product van belang. “Iedere consument moet gelijke kansen hebben om een apparaat in zijn volledigheid te gebruiken. De GamePad is integraal onderdeel van het Wii U-concept, en geeft iedereen exact hetzelfde entertainment, voor hetzelfde geld.”

Dit artikel verscheen op 29 november 2012 in NRC Handelsblad.