Home » Tech

Tech-trends: wat gaan we zien in 2013?

Gaming verandert waar je bijstaat. Welke tech-trends worden bepalend in 2013?

Arjan Terpstra

Van welke trends in entertainment gaming gaan we in 2013 veel plezier beleven? Los van trends rond de inhoud van gaming (meer focus op verhaal, mainstream succes voor indie-achtige titels als Journey) is er een aantal zaken op technologisch gebied waar gaming snel door aan het veranderen is. Vijf zaken om bij stil te staan .

1. Asymetrisch gamen steekt zijn hoofd om de hoek.

Zombie U al gespeeld? Eén speler is de zombiejager op het televisiescherm, de ander zit grinnikend aan de GamePad te rommelen en stuurt de zombies op de ander af. Belangrijk: speler één ziet niet wat speler twee allemaal aan ellende klaar zet achter de muren van het speelveld. In gamebouwerskringen heet dit idee ‘asymetrisch gamen’ en daar gaan we nog veel van horen: de opzet van de Wii U maakt het mogelijk (vanwege de interactie tussen de twee verschillende schermen), maar in theorie kan het ook op de XBox (via SmartGlass kan een Windows 8 telefoon meedoen met een XBox-spel) en Playstation (met hulp van de Vita).

AA01

2. Tweede-scherm gaming is geland

Diezelfde opzet van de Wii U, an PS3 plus Vita en van Xbox met Windows telefoons wijst erop dat een andere trend is begonnen: het gebruik van het tweede scherm. En dat is (zoals iedereen sinds de lancering van Wii U weet) veel breder dan het asymetrisch gamen van punt 1. We kraken sloten van kluizen op de GamePad in Batman: Arkham City terwijl onze vleermuizenvriend op het televisiescherm even wacht tot we klaar zijn, en we spelen Angry Birds op de iPad maar kijken ernaar op onze Apple TV. Of het een blijvertje is moet de tijd leren, maar in 2013 worden we er ongetwijfeld veel mee geconfronteerd.

3. ‘Platform-agnostisch gamen’ is here to stay.

Een paar jaar geleden konden we er alleen van dromen: het bewaren van een spel op je console, om hem op een handheld weer te openen als je een stukje met de bus moet, en omgekeerd. De soft- en hardware die hierboven is genoemd maakt dit zogenaamde ‘platform-agnostisch gamen’ mogelijk (agnostisch betekent ‘zonder kennis’, onafhankelijk van onderliggende software) net als (in toenemende mate) het inzetten van cloud computing – zie onder.

AA034. Alles gaat de cloud in.

Kijk je van een afstandje naar 2012, dan zie je hoe verwend mobiele gamers zijn geraakt. Tablets en smartphones bestaan naast de traditionele gaming handheld computers, en er zijn ontelbaar veel spellen om uit te kiezen. Alles het gevolg van razendsnelle ontwikkelingen bij zowel hard- als software developers. Een derde belangrijke speler wordt vaak over het hoofd gezien, maar zal in 2013 een hoofdrol opeisen: de databeheerder. Lang was het voor een gameontwikkelaar normaal om eigen servers te hebben waarop je spel draaide, maar een recent fiasco als de lancering van Diablo III maakt duidelijk dat het zelf verwerken van digitale vraag en aanbod niet zonder problemen is.

Cloudservers zijn het nieuwe antwoord, van derde partijen die eerder niets met gaming van doen hadden, maar die nu een markt zien in het aanbieden van flexibele bandbreedte voor online games. Als gamer merk je er weinig van, maar als ontwikkelaar kun je maar beter visitekaartjes bij gaan drukken voor deze nieuwe marktpartijen.

AA025. Digitale distributie maakt slachtoffers.

Het digitaal distribueren van games zat afgelopen jaar in een flinke stroomversnelling. En dat ten koste van fysieke distributie: games in doosjes, met alle logistieke kanten van dien. De gevolgen waren te voorspellen, maar wonnen in 2012 behoorlijk aan contrast: retailers hebben het moeilijk en lopen soms op hun laatste benen – lees hier een goed artikel over retailproblemen in Groot-Brittannië. Aan de andere kant biedt digitale distributie kansen aan partijen die het in het doosjes-tijdperk nooit hadden gered. En ja, daar mag je een groot deel van de Nederlandse gaming industrie onder rekenen.

Dit artikel verscheen 27 december 2012 op IGN Benelux.