Home » Tech

Playstation 4: de cloud en daar voorbij

Wat te denken van de Sony-aankondiging van de Playstation 4, behalve dat we daar geen Playstation 4 bij zagen? Veel staat in de wolken geschreven.

Arjan Terpstra

De toekomst van video gaming is geschetst. Tenminste, als het aan Sony ligt, dat 20 februari in New York een presentatie hield waar de gaming-wereld reikhalzend naar had uitgekeken. Na jaren speculeren over de opvolger van de Playstation 3 (die stamt uit 2006) kwam het hoge woord eruit: ja, er komt een Playstation 4, die ergens eind 2013 in de winkel ligt.

En dus is het de laatste dagen onrustig op de gaming websites, blogs en twitters. Want wat is er nu precies gepresenteerd? Er zijn dingen verteld, half verteld en niet verteld, dus wat is eigenlijk het nieuws, behalve dat we ‘holidays 2013’ een nieuwe console onder de televisie hebben staan?

Om te beginnen: hoe het ding eruit ziet weten we nog niet. Er is aangekondigd dat er een Playstation 4 aan komt, maar het uiterlijk, de afmetingen en dergelijke zijn niet onthuld. “Jullie raken maar verveeld als we alles in één keer presenteren” grapte Sony-baas Shuhei Yoshida tegen gaming website Kotaku, en daar moeten we het mee doen. Terwijl de vorm bijvoorbeeld uitsluitsel kan geven over een cruciale vraag voor retailers. Zit er een schijfmondje op waar je een CD Rom of BluRay DVD mee kunt afspelen? Of is de kast volledig gesloten en gaat Sony vol voor digitale distributie?

Weten we niet, en dus weten we niet of Sony met of zonder games-op-schijfjes verder gaat. Fysieke distributie van games loopt op zijn einde, dat weten we al een tijdje, maar of Sony de bijl aan de wortel zet? Het zou het einde van een tijdperk betekenen, waarbij de detailhandel in fysieke games de weg van de videotheek opgaat: wie niet meegaat in digitale distributie of in nicheverkoop duikt, verdwijnt.

Wat ook verdwijnt (er werd met geen woord over gesproken, zoals op alle recente Sony-presentaties) is 3D-gaming. Steek dat gekke dure Sony-brilletje van twee jaar geleden maar waar de zon niet schijnt (tussen de kussens van de bank ofzo), het gaat hem niet meer worden. Niet voldoende aangeslagen bij het publiek, wat door velen verwacht werd, maar ook ingehaald door nieuwe inzichten.

Consumenten vang je anno 2013 namelijk niet met dure gimmicks als 3D en (nog zo’n voormalige trend) plastic gitaartjes. Hoe graag we ook willen gamen met zijn allen: het is ook crisis, en we letten op de centen. Wil je als console een toekomst hebben, dan strijd je op meerdere fronten om de aandacht van de consument. Je kunt met een kastje in iemands huiskamer staan, als de iPad meer gebruiksgemak heeft bij het gamen, dan verlies je terrein. Je kunt een Playstation Network hebben op je console waar spelers filmpjes met elkaar kunnen delen, maar als ze toevallig dat moment op Facebook bezig zijn, dan blijft dat ongezien. En ben je te duur, dan blijft dat zo.

Opvallend was dus het zinnetje ‘partnered with Facebook’ dat ergens na een uur presenteren naar voren kwam. Het Playstation Network (PSN) wordt gekoppeld met andere sociale netwerken om het ‘eerste sociale gaming netwerk’ te bouwen. Sony neemt dit uitermate serieus, zozeer zelfs dat de controller van de PS4 een button heeft die ‘share’ heet.

Schermafbeelding 2013-04-08 om 09.40.56Heb je net een tiental tegenstanders omgelegd, dan druk je op je ‘deel’-button en wordt automatisch een filmpje van je laatste twintig seconden spel op je Facebook/PSN-pagina gezet. Een fantastisch idee, omdat Sony zo vier vliegen in één klap slaat. Eén: spelers adverteren voor Sony de games die ze spelen op hun eigen tijdlijn, waar hun eigen vrienden meekijken. Sony sluit (twee) ook aan bij de generatie ‘video natives’ van tieners en twintigers, voor wie het delen van filmpjes een dagelijks dieet vormt, en ontsnapt zo aan de valkuil een console-van-gisteren te bouwen. Tegelijk (drie) is data-analyse mogelijk van spelersgedrag, waardoor in de Playstation Store spellen worden aangeboden die bij je passen – personalisatie dus, met alle financiële voordelen van dien. En daarnaast is er (vier) een brug geslagen tussen de Sony-wereld en de rest van de online gebeurtenissen, omdat de wand tussen wat op je console gebeurt en daarbuiten wordt doorbroken.

Wat ook duidelijk werd (en wat ook zonder dat al-dan-niet bestaande schijfmondje van groot belang zal zijn voor het succes van de PS4) is de rol van cloud gaming (zie hier een goede uitleg over wat de cloud is). Deze zomer kocht Sony cloudcomputerbedrijf Gaikai voor 380 miljoen dollar, en sindsdien wordt gespeculeerd over hoe Gaikai’s cloud-technologie wordt ingezet. Welnu: de PS4 wordt een echte wolkenridder. Spellen zijn via de cloud direct naar de eigen harde schijf te downloaden, op een manier die voor de consument zeer aantrekkelijk is: na aankoop is het eerste stuk van het spel meteen te spelen (zonder verdere wacht- of laadtijden), de rest loopt op de achtergrond binnen op je computer terwijl je bezig bent.

Het hoofd van Gaikai, Dave Perry, kwam het zelf vertellen op de Sony-presentatie: dit wordt het snelste gaming netwerk in de wereld, met als filosofie ‘alles, overal, altijd’. Nu is dat pr-taal met awesomesaus, maar door de flexibele inzetbaarheid van de cloud is schakelen tussen apparaten, tussen spelers en tussen games gemakkelijker dan ooit. Moet je van de bank af omdat moeder wil stofzuigen, dan ga je op je Playstation Vita (Sony’s handcomputer) verder, kom je daar vast te zitten in een level, vraag je een vriend online om hulp, die vervolgens je controls overneemt en het level afmaakt (!).

Perry was nog voorzichtig tijdens zijn presentatie (‘het cloud-deel wordt stap voor stap uitgerold’) maar de boodschap was op dit punt helder. Of er een schijfmondje op de PS4 zit of niet, en of we nu Playstation filmpjes op Facebook delen of niet, de functionaliteit van cloud gaming heeft de mainstream bereikt. En dat is nieuws dat veel groter is dan wat Sony gisterenavond presenteerde, half presenteerde of wegliet.

Dit artikel verscheen eerder bij De Nieuwe Pers.