Home » Tech

Ouya: console met een visie

De ‘console van het volk’ gaat de strijd aan met de grote jongens. Een interview met Kellee Santiago, hoofd developer relations, over wat Ouya zo anders maakt. “Ouya is een visioen.”

Arjan Terpstra

Per vandaag (25 juni 2013) verkrijgbaar: de vernieuwing van de console-markt. In Los Angeles wordt Ouya gelanceerd, de game console die alles anders doet dan de Xboxen en Playstations van deze wereld. Geen plat en glanzend bakbeest voor onder je televisie, maar een handzaam zilveren kubusje van 7,5 bij 8,2 centimeter. Hij kost geen 399 dollar zoals de Playstation 4 straks in november, of 499 voor de Xbox One, maar een betaalbare 99 dollar. Plus verzendkosten, want je bestelt hem online op ouya.tv.

OY01Heb je hem thuis dan hoef je niet eerst je krantenwijk af te maken, om voor zestig euro per stuk games te kopen, zoals bij Playstation en Xbox gebruikelijk is. Ouya heeft direct gratis demo’s van alle (op dit moment 150) games beschikbaar. Vind je een spelletje leuk, dan koop je hem in een app store – een paar duizend game-ontwikkelaars hebben de intentie uitgesproken iets voor Ouya te gaan maken, dus je bent daar voorlopig niet uitgewinkeld. Ook games kopen hoeft niet duur te zijn: Ouya belooft zowel grote games als de producten van kleinere studio’s, die hun eigen (vaak lage) prijs mogen bepalen.

Hacken

En wil je ook die niet spelen, dan is er altijd nog de mogelijkheid Ouya zelf (letterlijk) open te schroeven en de soft- en hardware naar eigen smaak (en gebruik) aan te passen – ‘hacken’ wordt actief aangemoedigd; het Android besturingssysteem is expres ‘open source software’ waar hobbyisten zelf mee aan de slag kunnen. Het laden van Android spellen vanaf je smartphone is dus heel goed mogelijk, en nu al zijn er voorbeelden bekend van het aansturen van Ouya met iPads – die helemaal niet op Android besturingssystemen draaien.

Ouya is dus opvallend goedkoper, zelf aan te passen en stukken laagdrempeliger dan de concurrenten. En dat is heel bewust zo, zegt Kellee Santiago. De Amerikaanse sloot zich in maart bij het Ouya-team aan, nadat ze eerder bij ThatGameCompany furore had gemaakt met grote indie-games als JourneyFlow en Flower. Als hoofd ‘developer relations’ heeft ze contact met game-ontwikkelaars wereldwijd. “Ouya is een platform dat games voor iedereen biedt: van casual games tot hardcore spellen, gemaakt door alles van spreekwoordelijke zolderkamer-studio’s tot de grote jongens. Jij beslist wat je wilt spelen, en wij halen de barrières weg. ”

OY02

Barrière

De prijs voor gaming op je televisie kun je inderdaad als een flinke barrière zien. Eentje waar binnen de industrie altijd een excuus voor was: het kost miljoenen om een console als de Xbox te ontwikkelen, dat moet in de loop van een aantal jaren worden terugverdiend. Games idem: een Assassins Creed of Fifa wordt gemaakt door teams van honderden mensen, is het dan gek dat je er in de winkel 60 euro voor betaalt? Ouya deed het anders: er werd gebruik gemaakt van (al ontwikkelde) Android besturingssoftware, die draait op hardware-componenten (van o.m. Nvidia) die zich bij andere apparaten al bewezen hebben.

Santiago: “Als je kijkt naar de technologie van smartphones en tablets, die relatief zo goedkoop is en qua omvang steeds kleiner wordt, dan vraag ik me serieus af hoe lang de nieuwe generatie Playstation en Xbox het gaat volhouden. Onderdelen die we ook in Ouya gebruiken, zijn de afgelopen vijf jaar oneindig veel beter geworden, en jaarlijks exponentieel goedkoper. Een andere factor is hoe duur het voor studio’s is geworden om voor de grote consoles spellen te bouwen. Je ziet om je heen al grote ontwikkelaars die het schip verlaten en hun spel op andere plekken aanbieden waar ze niet zoveel aan overhead kwijt zijn. Ik vraag me af of er niet een belangrijk omslagpunt aan zit te komen, waarbij de kosten voor het ontwikkelen van blockbusterspellen niet meer opweegt tegen de waarde die de gamer eraan toekent.”

Kickstarter

Het nieuws over Ouya – vanwege de laagdrempeligheid ‘the people’s console’ genoemd – begon vorig jaar met een knal. Een video van industrie-veteraan Julie Uhrman gekoppeld aan een Kickstarter-campagne was genoeg om de tongen los te krijgen – en het benodigde investeringsgeld. Van alle Kickstarter-campagnes die er zijn geweest, ging Ouya het snelst over de miljoen dollar aan intekengeld heen. En hoewel er om 950.000 dollar was gevraagd, stopte de teller pas op 8,5 miljoen. Kennelijk werden de negatieve sentimenten over Microsoft, Sony en (in mindere mate) Nintendo zo breed gedeeld dat de tijd rijp was voor een nieuw soort machine, met een nieuw soort open filosofie die haaks staat op wat we kennen van de grote drie. Hun systemen zijn naar alle kanten gesloten: de software van een Xbox is zo complex dat elke inmenging als bedreiging wordt gezien, of het nu van consumenten komt (hacken), concurrenten (piraterij) of ontwikkelaars, die zich vrijwillig in een juridisch keurslijf laten steken om hun spel op een grote console te laten draaien.

“De open houding is wat mij in Ouya aantrok”, zegt Santiago. “Ik moet toegeven dat ik sceptisch was toen de Kickstarter campagne ging lopen. Later merkte ik dat elke uitdaging waar het Ouya-team tegenaan liep op een open manier werd opgevangen: door de juiste mensen van buitenaf te vragen mee te denken hun visioen verder uit te werken. En toen ik Julie Uhrman in januari (2013) sprak, realiseerde ik mij dat Ouya precies dat was: een visioen. Ouya is niet verzonnen als een soort marktexercitie, om een vermeend gat in de gamesindustrie op te vullen. Ouya is bedacht omdat Julie en de mensen die zij er sinds de start bij heeft gehaald een gezamenlijke visie hebben: dat games bouwen voor de televisie en games spelen in de huiskamer oneindig veel beter kan.”

Dit artikel verscheen eerder bij De Nieuwe Pers. Met dank aan David Nieborg.