Home » Business

De toekomst zit in snoepjes

Hoe belangrijk zijn de next-gen consoles eigenlijk voor de toekomst van gamen? Amper, als je de mensen in de social-mobile hoek moet geloven. Ligt het gamen van morgen bij Titanfall of Candy Crush?

Arjan Terpstra

Lekker gameweekje gehad, mannelijke gamer? Trailertje van Grand Theft Auto V meegepakt, stukje Deus Ex gespeeld en toen gebaald dat de Xbox One pas in 2014 naar Nederland komt? En toen op Twitter stoer gedaan dat je dus 18 november voor de Media Markt gaat liggen voor je Playstation 4?

Ondertussen speelde je vriendin op de bank de hele week Candy Crush Saga, en je moeder trouwens ook, tussen twee afspraken door. Net als de zus van je vriendin en haar moeder, en een paar miljoen Chinesen en Japanners. Grote hit daar, dat Candy Crush: het is voor Japanse iPadbezitters de op drie na best verkochte game, in China staat ‘ie op nummer 64.

Wil de echte gamer opstaan?

CC01Verwarrend stukje dit? Snap ik. Een paar decennia was het woord ‘gamer’ voorbehouden aan mensen met een gameconsole. Net zoals het een paar decennia daarvoor hoorde bij mensen die kwartjes in een arcadekast gooiden. En net zoals het begrip gamer ooit wegliep bij de arcadekasten en ‘gamers’ ineens mensen waren die thuis aan een scherm gekluisterd waren, lopen die ‘gamers’ nu ineens het huis weer uit. Of niet trouwens: het hangt er een beetje vanaf waar hun smartphone is op het moment dat ze een minuutje te doden hebben. Even Facebook op, even een tweet eruit en even een leveltje Candy Crush spelen – het is zo gewoon geworden als brood halen.

Broekzak

Met de wereldwijde opmars van smartphone technologie en internet-dekking duurt het niet lang meer of de groep gamers die via zijn of haar broekzak gamet haalt de groep die een televisiescherm nodig heeft in. En waar hebben we het dan over, als we over gaming praten? Welk soort spellen heeft straks de grootste kans om met het kernbegrip ‘gaming’ geassocieerd te worden? De aankomende nieuwe shooter Titanfall of toch het snoepjesschuifspelletje Candy Crush Saga?

Je hoeft niet vandaag te beslissen, maar kijk straks niet verbaasd op als de groep die zuurtjes over een schermpje duwt, wint. Afgelopen maart maakte King (voorheen King.com, de bouwer van de Saga-spellen) bekend dat zij dagelijks vijftig miljoen unieke gebruikers hebben van hun spellen, en 108 miljoen per maand. Daaronder zijn veertig miljoen ‘monthly active users’ van Candy Crush Saga – momenteel het populairste social mobile spel ter wereld, volgens onderzoeksbureau AppData. Is het dus gek dat het belangrijkste gaming gerucht van deze zomer eigenlijk niet ging over Xbox maar over een mogelijke beursintroductie (met bijbehorende kapitaalinjectie) van King?

Schaalvergroting

En bij de groei van King gaat het niet blijven, qua schaalvergroting in het social-mobile segment. Op techcrunch.com staat een fascinerend artikel van Kristian Segerstrale, die je waarschijnlijk niet kent maar die social gaming pionier Playfish naar EA bracht, daar vervolgens vice-opperhoofd van de ‘digital division’ werd en nu investeerders naar social-mobile gaming probeert te brengen. Hij geeft vier redenen waarom mensen met veel geld nu in ‘digital’ moeten investeren, en elk punt onderstreept waar het met videogames naartoe gaat. Er zijn (1) ongekende marges in dit opkomende terrein: als je het goed doet, heb je maar weinig competitie van anderen die het goed doen. Er zijn (2) nog ‘blue waters’ in de wereld van social mobile gaming: Candy Crush Saga is volgens hem het beste dat ‘Match Three games’ op dit moment te bieden hebben, maar “wie maakt (voor mobile platforms) de beste racer, first person shooter, RTS of puzzel adventure game?” Nummer drie: ‘de mogelijkheden (in deze branch) zijn globale mogelijkheden’. Android en iOS zijn geweldige ‘globalisers’ – ze hebben verschillen per markt aan de kant geduwd en staan nu een gamebouwer toe om met één spel voor één besturingssysteem markten wereldwijd te bedienen.

CC02En nummer vier? Er zijn ‘constante, vrijwel ongehinderde groeimogelijkheden in de digitale markt’, zegt Segerstrale. En “de nieuwe generatie consoles doet geweldig haar best om de grote game-uitgevers weg te leiden van de snelst groeiende tak van de gaming industrie.” Met andere woorden: van grote bedrijven als Respawn, EA of Activision heb je als investeerder op geen enkele manier last.

Grootspraak

Is dat ironisch bedoeld, die steek naar de console-industrie? Zeker. Is het verhaal niet ook ietwat opschepperig, en komt het artikel niet van een kerel die geld nodig heeft om bedrijven een injectie te geven? Ja en ja. Maar verwar dit soort stellige statements niet met loos gebedel, en opscheppen niet met grootspraak. PlayFish werd Zynga en Zynga werd King, en elk van deze topbedrijven in de social mobile sector haalt weer meer geld binnen met op het oog eenvoudige spelletjes. Je hoeft er niet van te houden en ook Serstrale niet te geloven. Je hoeft je alleen maar te beseffen dat je vriendin op de bank misschien meer met de toekomst van gamen bezig is dan jij achter je Xbox.

Dit artikel verscheen (in aangepaste vorm) eerder op gaming website IGN Benelux.