Home » Business

De Android-tsunami komt eraan

Zet alle zomernieuwtjes op een rij en je ziet: Android neemt de gamingwereld over.

Arjan Terpstra

En toen werd het eventjes teveel, al het Android nieuws. Dacht je net het huiswerkrijtje aan nieuwe Android-consoles in je hoofd te hebben gestampt (‘Ou-ya, Game-Stick, Game-Pop’), blijkt dat er nog veel meer aan de hand is. Zo produceert China (schrijver dezes slaat zich voor zijn kop: nóóit China vergeten!!) een soort-van-gamesticks die goedkoper zijn dan de officiële Gamestick: ‘ge-roote’ USB-sticks met Android-besturing (zie voorbeeld), die je achterin je televisie duwt en waarop je je Google Play-spellen installeert. En wil je iets dat er meer als een (handheld)-console uit ziet, dan bestel je gewoon de JXD s730, een Android-gamepad die duidelijk geript is van de Wii U Gamepad: zie de positie van de pookjes, touchscreen en triggers. Schijnt een hartstikke fijn systeem te zijn voor Google Play-games, aangevuld met emulatie-software die bijvoorbeeld de SNES, N64 en Playstation 1 nadoen – oudere gamers beginnen nu te watertanden.

AT02En heb je ‘China’ net aan je huiswerkrijtje toegevoegd, komt het nieuws dat Amazon óók aan een Android-console werkt. Het is nog niet officieel (Amazon geeft volgens gameinformer.com, ‘geen commentaar op geruchten’), maar zelfs als het niet waar is, is het nieuws, omdat men voor het eerst een Heel Grote Jongen met de ‘affordable home entertainment’-markt associeert. Het idee: als Amazon zich met Android-consoles gaat bemoeien, dan is er een echte markt, want dan is er een tastbaar bereik in de huiskamers. Wat een doorbraak zou zijn, omdat die markt vooralsnog enkel virtueel bestaat. Ouya rapporteerde in juli bijvoorbeeld dat met het best verkochte spel (Towerfall) 21.000 dollar verdiend is, wat natuurlijk in schril contrast staat met de verwachtingen.

Voer voor pessimisten natuurlijk. Leuk die golf aan Android-consoles, maar niet meer dan dat. Op dit moment is die positie prima vol te houden, maar kijk je naar het grotere plaatje, dan zijn de consoles de eerste spetters van een tsunami aan Android-nieuws dat gaat volgen.  De Android-consolemarkt is namelijk – van een afstandje bezien – maar een heel klein aanhangsel van een veel grotere golf: de onstuitbare opmars van het mobile gaming segment, waar Android en iOS met elkaar wedijveren. Volgens een analyse van thealistdaily.com (marketeers: volg die site) wordt wereldwijd binnenkort de grens van 1 miljard verkochte smartphones aangetikt (Android, iOS en andere besturingssystemen). En daar stopt het niet. De hoeveelheid verkochte telefoons per jaar lag in 2012 vijftig procent hoger dan het jaar ervoor, en de verkoop van tablets maarliefst zestig procent: dat zijn voor elke markt fabelachtige stijgingen, en voor relatief dure consumentenproduct zijn ze echt waanzinnig. Het is dan ook niet vreemd dat van de Amerikaanse huishoudens met broadband internet (niet iedereen dus) de helft momenteel ‘een of meerdere tablets’ bezit. Even voor het perspectief: dat is dus gebeurd sinds april 2010, toen de iPad 1 werd gelanceerd.

Zoomen we even in op het Android-aandeel. Natuurlijk: Apple had lang een voorsprong net zijn iOS-systemen, en verdient in zijn App-Store (volgens dezelfde analyse) nog steeds twee keer zoveel als met Google Play verdiend wordt. Dat neemt niet weg dat ‘het gat verkleint’ (statistisch bewijs wordt niet geleverd), en dat je ook lekker aan ‘mobile’ verdient als je niet Apple heet: het eerste kwartaal van 2012 werd er 13,4 miljard keer iets gedownload in een van de vier grote app stores (Apple’s App Store, Google Play, de Windows Phone Store en BlackBerry World), wat 2,2 miljard dollar opleverde.

De grote poet is voor Apple, Android is tot nu toe de tweede speler op de mobile markt. Maar onthoud ‘tot nu toe’. Ik ben het al een paar keer tegengekomen in berichten over Android, al wordt het niet altijd met cijfers ondersteund: Android is groot aan het worden in zogenaamde ‘emerging markets’. India bijvoorbeeld heeft Japan ingehaald als op twee na grootste smartphone markt, en daar is Apple onzichtbaar. Hetzelfde geldt voor landen als Rusland, Brazilië en China: daar is bij een steeds grotere groep geld voor een smartphone of tablet, al is dat vaak niet genoeg voor een exemplaar van Apple.

AT01Nogmaals, harde cijfers voor Android-gebruik in opkomende markten zijn er vaak niet. Maar kijken we in de glazen bol, dan is het onvermijdelijk dat de Android-tsunami doorzet. Ik was recent in gesprek over de telecommarkt in Kenia, en daar heeft de infrastructuur voor mobiele telefonie enorme sprongen gemaakt. Ook mobiel betalingsverkeer heeft een enorme vlucht genomen, al gaat dat nu nog op ‘domme’ telefoons, per sms. Maar, zo zei mijn gesprekspartner (iemand hoog in de Keniaanse telecom-boom): de smartphone komt eraan. Kenianen beleven een periode van relatieve welvaart en kunnen zich steeds vaker een (goedkope) smartphone veroorloven. Het netwerk is ernaar, WiFi is overal beschikbaar. En: iedereen kiest voor Android-telefoons, omdat Apple te duur is. Interessant, want Kenia is exemplarisch voor het nieuwe Afrika, dat (in veel landen met dank aan China) zich meer en meer bij het moderne kosmopolitische leven aansluit.

De toekomst van Android laat zich met die feiten in het achterhoofd heel eenvoudig schetsen: via landen als Kenia, Brazilië en India kleuren hele continenten Android-groen. Dat dat niet de Apple-contintenten Europa en Noord-Amerika zijn, zal de Samsungs, HTC’s en Huawei’s van deze wereld een rotzorg zijn.

 Dit artikel verscheen eerder op gaming website IGN Benelux.