Home » Business

Freemium heeft gewonnen

Het heeft vijf jaar geduurd, maar in-game aankopen zijn de norm geworden in mobiele games. Zijn nu andere marktsegmenten aan de beurt?

 Arjan Terpstra

“Het spel is volledig gratis te spelen, maar als je wilt zijn er in-game aankopen te doen”. Het is – in mijn geval – de meest gehoorde zin op Gamescom 2013. Tientallen gesprekken met vertegenwoordigers van gamebedrijven bevestigen het beeld dat freemium het dominante businessmodel is geworden in mobile games. En dat niet alleen: ook in de niet-mobile hoek breekt het model massaal door. En dat gaat met een tempo dat er eerder nog niet was.

Eerst even de feiten op een rijtje, allereerst voor mobile gaming. In juni van dit jaar kwamen de analisten van App Annie en de International Data Corporation (IDC) met cijfers die bevestigen wat je eigenlijk al wist. Het pre-paid model (waarbij je een game in zijn geheel koopt) is op zijn retour, en ‘freemium’ (een gratis game met betaalde ‘premium’ content) is dominant geworden. IDC berekende wat er aan games verkocht wordt in verschillende App stores en kwam uit op 51 procent freemium, 44 procent pre-paid; de rest komt onder meer uit de verkoop van in-game advertenties.

Voor nop

Die mobile gaming markt wordt door dezelfde bureau’s een omzet van 12 miljard toegeschreven, waarvan iets meer dan zes miljard dus uit freemium spellen komt. Omdat we zo gewend zijn geraakt aan voor niks spelen, lijkt dat voor de hand te liggen. Maar kijk naar de situatie vijf jaar terug en het beeld is totaal anders. De eerste App-Store, die van Apple op de iPhone2 had in 2008 óf betaalde spellen óf een gratis demoversie. Je speelde de demo en kreeg aan het eind een optie: wil je nu de hele game aanschaffen? Freemium kwam pas later op, en in eerste instantie heel aarzelend: het Smurfberries-debacle, waarbij kinderen de creditcard van hun ouders leeg trokken omdat ze ongehinderd in-app aankopen in Smurf Village konden doen, ligt nog niet zo ver achter ons.

FM02

En nu? Op Gamescom sprak ik met tientallen ontwikkelaars over hun verdienmodellen. Uit die gesprekken kun je twee trends destilleren. Ten eerste: Steam wordt het dominante platform voor de nabije toekomst. Er is onvrede over Apple, dat niet genoeg vernieuwt en waar het (in de App Store) steeds moeilijker is geworden om op te vallen. Op Android verdien je minder gemakkelijk je geld dan bij Apple, en het kost meer moeite om voor alle apparaten met Google Play het juiste Android-product te maken. Steam is dan de oplossing: niet alleen is het een soepel werkend systeem voor programmeurs, ook bestaat het publiek enkel uit gamers (in de App Store staat je game tussen kookboeken en reken-apps), die ook nog eens bereid zijn te betalen voor hun speelplezier.

Lego

Ten tweede: een minderheid bouwt nog spellen met een pre-paid business-model. Kleine mobile studio’s doen dat al helemaal niet meer: alle Nederlandse (kleinere) mobile spellen die de komende maanden uitkomen zijn gratis, maar ook PC/Mac-spellen (via Steam), MMO’s en browsergames trekken die kant op. Soms trouwens om andere redenen dan je verwacht. Lego Chima Online bijvoorbeeld is een spel voor kinderen van zeven tot twaalf: daar is ‘freemium’ ingevoerd omdat (zo grapten twee olijke producenten tegen mij) de ‘kinderen dan al verslaafd zijn voor de ouders hun portomonnee moeten trekken’.

FM01

Mijn voorspelling: over 2,5 jaar zijn alle mobile games gratis te spelen. Waarom? Vanwege de zes miljard en een beetje natuurlijk, maar ook omdat je als gamebedrijf eigenlijk geen keuze meer hebt. Op de stand van EA sprak ik iemand van PopCap (ik ben zijn naam vergeten, sorry) over Plants vs. Zombies2, dat recent verscheen. Je zou zeggen dat de bekendheid van het eerste deel – een PC/Mac game die op iOS-tablets voor een dikke hit zorgde – genoeg is om mensen opnieuw te verleiden een tuinoorlog te downloaden. Maar niks daarvan: het spel is gratis te downloaden en zelfs gratis uit te spelen, waarbij het allemaal wat sneller en met meer spektakel gaat als je af en toe je creditcard trekt.

Kwartje

“We moesten wel”, zei meneer PopCap. De eerste HD-versie kostte voor iPad vijftien Euro, maar “no way” dat je dat vandaag de dag nog voor je tablet-game kunt vragen. “Dat was toen, snap je”, hoorde ik in de herrie van de beurs, en ik knikte begrijpend. Pas later viel het kwartje, en nog een toen ik uitpuzzelde wanneer de eerste Plants vs. Zombies ook alweer naar de iPad kwam. De ‘toen’ van meneer PopCap, de tijd waarin het nog normaal was om vijftien Euro voor een spel te vragen, was februari 2010. Vandaar dat mijn voorspelling uiterst veilig is: als we in 2,5 jaar van 0 naar 51 procent freemium gaan, dan is nog 2,5 jaar ruim voldoende om de 100 procent aan te tikken.

Dit artikel verscheen eerder bij IGN Benelux.

FM03