Home » Binnenland

Greeting Games: een spelletje als wenskaart

Zeg je wenskaarten, dan zeg je Greeting Games: online video games, die hun boodschap pas openbaren als je een spelletje uitspeelt.

Arjan Terpstra

‘In de wolken? Verras jouw Valentijn met een Greeting Game!’ Valentijnsdag zorgt bij aanbieders van wenskaarten jaarlijks voor een verkooppiek, of die kaarten nu van papier of digitaal zijn. Logisch dus dat een nieuwkomer op deze markt 14 februari centraal zet bij de promotie.

TG02

Die nieuwkomer heet Tingly Games, en het product van de Rotterdamse gamesstudio bestaat uit videospelletjes met een boodschap. De afzender pikt op een website een speltype en een thema (Valentijn, verjaardag et cetera) uit de lijst, selecteert dingen als de moeilijkheidsgraad van het spel en typt de persoonlijke boodschap in een venstertje – een boodschap die de ontvanger past leest als hij of zij het spel heeft uitgespeeld. Een berichtje erbij in de begeleidende email en je ‘gepersonaliseerde game-boodschap’ is klaar voor verzending.

Casual games

Het idee voor deze ‘Greeting Games’ komt van twee oudgedienden in de Nederlandse game-industrie, Ard Bonewald en Mark Overmars. “We zagen dat games steeds vaker werden gebruikt om mensen persoonlijke berichten te sturen”, zegt Overmars. “Dat loopt van mensen die de chatfuncties intensief gebruiken tot aan gamebouwers die een spel bouwden om hun partner ten huwelijk te vragen. Tegelijk is er een opmars van zogenaamde ‘casual games’ te bespeuren, spelletjes die gemakkelijk weg spelen en in alle lagen van de bevolking populair zijn. Neem die twee trends samen en je komt uit op games als nieuw soort wenskaart.”

TG03

De speltypes die momenteel worden aangeboden, zijn bij iedereen bekend: ‘match-three’ puzzelspelletjes, bellenschieters, Sudoku, Mahjong – het betere lichte werk, wat game-ontwerp betreft. Dat het bekende spelletjes zijn, is van belang voor het succes van de wensgamekaarten: snapt de ontvanger de spelregels niet, dan komt hij nooit bij de boodschap uit. Om dezelfde reden staat ‘feel-good’ centraal in het design: games die onaantrekkelijk zijn voor niet-gamers, stoten nieuwkomers af. Overmars: “We weten dat iets van tachtig procent van de wenskaarten door vrouwen wordt verstuurd. Dat zijn vaak ook de mensen die casual games spelen, dus zij kennen onze spelletjes al uit een andere contekst. Die mensen kun je echt van je vervreemden met een schietspel.”

Donald Duck

Het wil niet zeggen dat Greeting Cards specifiek een vrouwending zijn, of dat mannen de games niet leuk zouden vinden. Van de verzenders mag tachtig procent vrouw zijn, de ontvanger van een wensgame is natuurlijk iedereen met een emailadres. Vandaar dat in het gaming-netwerk naarstig wordt gespeurd naar samenwerkingen en licenties die het aanbod kunnen verbreden. Het zijn nog toekomstdromen, maar het is niet ondenkbaar dat kinderen straks een spelletje Pac-Man met Donald Duck-thema in hun inbox vinden, als uitnodiging voor een partijtje.

En de kosten? De eerste twee games zijn gratis, daarna betaal je 1,99 per game, en er zijn ook abonnementen per maand of jaar. Handig voor als het wat wordt met je Valentijn en je ook verhuis- en geboorteberichten per game wilt sturen.

www.greetinggames.com

Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad.

TG01