Home » headline, Tech

Pareltjes vissen op Steam

De webwinkel voor pc-games laat kenners de beste spellen selecteren. ‘Curatie’ door gebruikers is ogenschijnlijk een goed idee, maar wie controleert de controleurs?

Arjan Terpstra

Steam, het distributieplatform voor pc-games, maakte deze week (oktober 2014) indrukwekkende cijfers bekend: maar liefs 100 miljoen ingeschreven gebruikers en 3.700 downloadbare games. Niet alleen blijkt Steam veel populairder bij gamers dan gedacht, ook gaat digitale distributie een nieuwe fase in. Steam begint een nieuwe pagina waarbij het gemakkelijker is nieuwe games te ontdekken dan voorheen. Denk aan lijsten met gepersonaliseerde suggesties die we ook van Spotify of Netflix kennen: je speelde eerder X? Dan is Y misschien ook wat voor jou.

SS02

De update zou anno 2014 niet zo bijzonder zijn als er niet iets anders aan was toegevoegd: een lijst met ‘curatoren’ die je kunt volgen. „Steam-curatoren zijn individuen of organisaties die aanbevelingen doen om anderen interessante games te helpen ontdekken in de Steam-catalogus”, staat naast de lijst geschreven. Organisaties kunnen oudere ‘Steam-communities’ zijn of populaire media, individuele curatoren zijn Youtube-commentatoren als TotalBiscuit of gameontwikkelaars met fans onder de gamers.

Triviaal

Voor niet-ingewijden is het idee van curatoren misschien wat triviaal, maar voor de makers van downloadbare games beantwoordt het aan een lang gekoesterde wens. Sinds de opening van de app-store van Apple in juli 2008 heeft digitale distributie van games een grote vlucht genomen. Zeker voor kleinere ontwikkelaars was het niet moeilijk te kiezen tussen het maken van games op een fysieke drager (waardoor je vast zit aan dure distributie en retail) en digitale producten. Een groot deel van de makers stapte in de markt voor ‘mobiele’ games, met grote gevolgen. Op dit moment kan de consument in de app-store kiezen uit meer dan 265.000 game-apps. Per dag worden 326 nieuwe game-apps bij Apple aangemeld voor goedkeuring.

SS01

De situatie in andere app-winkels (Google Play, Windows Play Store) is niet veel anders. Overal klagen gamebedrijven dat hun producten niet worden gevonden. Zijn het niet de bedrijven met diepe zakken die in de weg zitten door met marketinggeld hun plek in ‘beste gratis games’-lijstjes te kopen, dan zijn het wel kloonbedrijfjes die met snel gemaakte troep de ‘meest gedownloade gratis games’-lijstjes vervuilen. Die lijstjes worden door Apple of Google in zekere zin ‘gecureerd’, maar wat daarbij niet helpt is dat de criteria om op te vallen volstrekt ondoorzichtig zijn. Net als bedrijven bijvoorbeeld Facebook houden zij het liefst geheim hoe zij die lijstjes opstellen – wie de data beheert, heeft de macht.

Selecties

Nu is Steam in één opzicht anders dan de app-stores: het verkoopt geen apps maar spellen voor de pc. Maar het platform laat wel zien waar het op alle distributiefronten beter moet. Het platform ziet gebruikers en geselecteerde mediaorganisaties als goed geïnformeerde medewerkers die samen de pareltjes opvissen uit de dagelijks uitdijende database aan spellen. Ook daar zijn vragen bij te stellen – wie cureert de curatoren? – maar vooralsnog is de stap van Steam revolutionair: het geeft de macht over selecties van producten aan de gebruiker.

Dit artikel verscheen eerder bij NRC Handelsblad.