Home » Business, headline

Nintendo tóch naar mobiele telefoons

Nintendo maakt – na lang aarzelen – bekend games voor mobiele apparaten te gaan maken, en zet meteen hoog in: alle bekende Nintendo-merken maken kans in een smartphone-spel te verschijnen. Vijf vragen over deze opvallende stap.

Arjan Terpstra

1 – Wat is er aan de hand?

Dinsdagochtend (Nederlandse tijd) maakten gamebedrijven Nintendo en DeNA bekend samen te werken om ‘nieuwe game apps’ voor mobiele apparaten (smartphones en tablets) te ontwikkelen op basis van bekende Nintendo-merken. Ook lanceren zij een nieuwe (online) Nintendo ledenservice die verschillende soorten (game-)apparatuur bestrijkt: je kunt er straks spellen vinden voor zowel Nintendo’s eigen WiiU en 3DS-consoles, als voor PC’s en mobiele telefoons en tablets.

NT01

2- Wat betekent dat voor gamen op je smartphone of tablet?

Het is aannemelijk dat de nieuwe alliantie een goede kans op succes heeft in de mobiele games sector. De grote hits in de app-stores van deze wereld hebben gemeen dat ze als sterke merken worden gezien: denk aan Angry Birds, SimCity, Minecraft of de recente kaartspel-hit Heartstone. Het bezitten van de juiste ‘Intellectual Property’ (intellectueel eigendom ofwel eigen merken) is met andere woorden van levensbelang, en daar grossiert Nintendo in: het heeft sinds de jaren 1980 zorgvuldig aan een imago gebouwd van goede speltitels rond iconische hoofdfiguren. Of er specifiek een Super Mario-game voor telefoons komt, weten we nog niet, maar reken maar dat de competitie daar angstig voor is: een Mario-spel op de iPad duwt concurrenten met onbekende IP’s met gemak naar de achtergrond.

3 – Waarom zet Nintendo deze stap?

De razendsnelle opmars van mobiel gamen is voor Nintendo altijd een uitdaging geweest: het vrat aan de eigen verkopen voor ‘handheld’ consoles (Nintendo DS en 3DS) waarmee je ook mobiel kunt gamen. Of Nintendo richting mobile gaming zou bewegen was daarom de vraag eigenlijk niet, alleen wanneer. Dat het toch nog even heeft geduurd (EA Games heeft al jaren een mobiele tak) ligt deels aan Nintendo’s slechte ervaring op het gebied van online service-systemen: het veel beklaagde ‘Club Nintendo’ wordt 30 juni uit de lucht gehaald.

NT02

Die zwakke plek wordt nu perfect afgedekt door DeNA, dat juist bedreven is in het complexe werk op de achtergond van mobiele spellen: infrastructurele hard- en software waar grote hoeveelheden data worden verwerkt en geanalyseerd, plus ervaring met het bouwen van games voor kleine beeldschermen en korte speelsessies – op een telefoon spelen we nou eenmaal anders dan op een game-console.

4- Wat betekent dit voor Nintendo en DeNA?

De twee Japanse bedrijven weten donders goed met wie ze in zee gaan. DeNA is een grote speler op de mobiele games-markt (met name in Japan), maar mist aansprekende merken. Nintendo is daar het negatief van: slechte prestaties als het op internet-service aankomt, maar een game-portfolio waar marketing-mensen van watertanden. Beide denken dus te profiteren van deze samenwerking, die alvast is bekrachtigd met een wederzijdse aandelen-aankoop ter waarde van 170 miljoen Euro.

5 – Worden Nintendo-spelletjes ook free to play?

Dat is op het moment de grote vraag. Kiest Nintendo voor premium games (waarvoor je in één keer betaalt), ‘free2play’ (waarbij je in de game kleine aankopen doet) of zit de prijs op de een of andere manier verwerkt in die overkoepelende ‘ledendienst’? Het eerste gaat in tegen de heersende trend in mobiel gamen. Het tweede past volgens veel mensen niet bij Nintendo: ‘betaal 0,99 om Mario hoger te laten springen’ zit er niet in. Of de derde optie wordt geprobeerd, weten we nog niet, wel dat Nintendo veel verwacht van de wervende kracht van mobiele games voor de grote (duurdere) spellen: het zou zomaar weer een nieuwe generatie gamers aan het merk kunnen binden.

Dit artikel verscheen eerder bij NRCQ.